Vuković: Vlada će tokom sljedeće sedmice utvrditi predlog budžeta za narednu godinu

Vuković je novinarima u Podgorici kazao da je uspješno završena saradnja sa domaćim bankama oko zaduženja do 200 miliona u ovoj godini, ali i ti detalji će, kaže biti uskoro poznati

27081 pregleda 11 komentar(a)
Vuković, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Vuković, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 06.12.2023. 19:13h

Vlada će tokom sljedeće sedmice utvrditi predlog budžeta za narednu godinu, kazao je ministar finansija Novica Vuković.

On nije želio da otkriva koliki će budžet predložiti Skupštini na usvajanje, navodeći da su prepoznali zrele projekte koji će se moći da se realizuju.

Vuković je novinarima u Podgorici kazao da je uspješno završena saradnja sa domaćim bankama oko zaduženja do 200 miliona u ovoj godini, ali i ti detalji će, kaže biti uskoro poznati.

15. novembra je trebalo da po zakonu bude proslijeđen Skupštini, a kako sada stvari stoje, predlog budžeta za narednu godinu u zakonodavni dom stići će sa zakašnjenjem od mjesec, nakon što ga utvrdi Vlada.

''Apsolutno smo u temi i pri kraju tako da očekujte već da će Vlada imati odluku u toku sljedeće nedjelje'', istakao je Vuković.

Premijer Milojko Spajić ranije je kazao da će budžet u parlamentu biti usvojen do kraja godine i da neće biti privremenog finansiranja.

Ministar finansija danas nije želio da nam otkrije koliko će novca u 2024. biti u državnoj kasi.

''Ono što smo nastojali da kroz kapitalni budžet prepoznamo zrele projekte koji će zaista imati učinak u sljedećoj godini, a za sve detalje imaćemo prilike razgovarati podrobno", poručio je Vuković.

Ministar je štedio riječi i po pitanju zaduženja do kraja ove godine, koje je predviđeno rebalansom budžeta.

Televizija Vijesti je prošle sedmice rečeno da Ministarstvo finansija intenzivno pregovara sa domaćim bankama o zaduženju do 200 miliona eura.

Vuković je novinarima kratko kazao da je završen posao, ne otkrivajući kome, po kojoj kamati i koliko vremena ćemo vraćati dug.

''Apsolutno je sve završeno, sa njima je vrlo uspješna saradnja, uslovi su vrlo povoljni, povoljniji značajno, sve će biti vrlo brzo objavljeno, budite sigurni, to je cilj ove Vlade", kazao je Vuković.

Između 50 i 100 miliona iz zaduženja, kako su ranije kazali Televiziji Vijesti, trošiće se do kraja ove godine, a ostatak će biti fiskalna rezerva za 2024.

Bonus video: