Izbori u Srbiji: Svakodnevno se izvještava o nepravilnostima i zloupotrebama, EP šalje posmatrače

Izborna kamanja ulazi u finiš

15205 pregleda 31 reakcija 16 komentar(a)
Sa jednog od skupova SNS: Predsjednik te partije Miloš Vučević, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, Foto: Reuters
Sa jednog od skupova SNS: Predsjednik te partije Miloš Vučević, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2023. 21:12h

U nedjelju 17. decembra se u Srbiji održavaju vanredni parlamentarni, pokrajinski i dijelom lokalni izbori.

Izborna kamanja ulazi u finiš, a opozicija, javne ličnosti i nevladine organizacije (NVO) svakodnenvo izvještavaju o brojnim nepravilnostima i zloupotrebama.

Kako je potvrđeno za TV Vijesti iz Brisela, zbog sumnji u izborni proces, Evropski parlament uputiće posmatrače u Srbiju.

Na početku predizborne kampanje u Srbiji, opozicioni političar Đorđe Miketić ukazao je na takozvane fantomske birače. Tako je recimo, na njegovoj adresi bila prijavljena izvjesna Radica. Premijerka Srbije Ana Brnabić demantovala je Miketića.

Međutim ispostavilo se da u ulazu pored ne živi niko. Nakon ove afere, predsjednik države Aleksandar Vučić nazvao je Miketića sramotom, rekavši da on zna nešto što drugi ne znaju. Ono što je predsjednik znao, uskoro su saznali svi. U jutarnjem programu na TV Pink pušten je porno snimak Đorđa Miketića.

"BIA (Bezbjednosno informativna agencija) umjesto da se bavi svojim poslom i štiti bezbjednost države, prikuplja informacije o tome. Ona se bavi privatnim životom opozicionih političara", kazala je Sofija Mandić iu Gradske izborne komisije Beograd.

Najviše nepravilnosti zabilježeno je na izbornim listama. Glumci, aktivisti, novinari - samo su neki od građana Srbije čiji su lični podaci bili zloupotrebljeni, pa su se njihovi navodni potpisi podrške našli na listama brojnih stranaka. Uprkos prijavama, nadležni organi nisu reagovali.

"Prvi takav slučaj se desio sa Ruskom listom i jednom mojoj prijateljicom. Ja sam bila prilično sigurna da tu opciju nije podržala. Pozvala sam je i rekla mi je da nema pojma o čemu pričam”, kazala je Mandić.

Istraživački novinari razotkrili su i kupovinu glasova. Srpska napredna stranka (SNS) je u Beogradu otvorila kol centar, a uslov za isplatu dnevnica je dokaz da će radnici glasati za vladajuću stranku.

"Ivana, reci mi 17. decembra da li možeš da radiš? Mogu, da... Dnevnica je 9.000 i treba da se glasa prije dolaska na posao."

"To je apsolutno kupovina glasova, tu nema dileme. Mi smo na tom snimku videli, da se taj glas plaća čak se i obrazlaže: to je dokaz da si ti nama lojalna, da si naša", poručila je Mandić.

Na televizijima sa nacionalnom frekvencijom, izuzev sporadičnih pojavljivanja na javnom servisu, opozicije gotovo da nije bilo.

Organizacije koje se bave monitoringom medija zabilježile su rekordnu funkcionersku kampanju, a kako saznaje TV Vijesti, evropski parlament uputiće i svoje posmatrače.

Bonus video: