Đeljošaj se pozvao na imunitet, tužilaštvo traži da mu se ukine

Đeljošaj tvrdi da je pravda na njegovoj strani što bi, vjeruje, pokazalo i suđenje. Televizija Vijesti iz Skupštine nije uspjela da sazna da li će se razmatrati zahtjev da mu se ukine imunitet

15243 pregleda 18 komentar(a)

Zbog optužbe da je pozivao na otpor kada se sa građanima Tuzi 2021. godine usprotivio mjerama protiv koronavirusa Vlade Zdravka Krivokapića, protiv tadašnjeg predsjednika te opštine pokrenut je krivični postupak.

"Iskreno, kad bih se vratio, ponovo bih isto uradio, jer sam stao u zaštitu ekonomije, pravde, a da sam bio u pravu, pokazalo je da se odmah promijenila ta odluka, tako da je pravda i sve na mojoj strani", rekao je Đeljošaj.

Suđenje je više puta odgađano, između ostalog, i zbog opstrukcija samog Đeljošaja, a završeno je prije kraja jer se Đeljošaj pozvao na imunitet koji je stekao prvo pozicijom poslanika, a zatim i potpredsjednika Vlade i ministra ekonomskog razvoja. On, međutim, ima drugu priču.

"Ovo je jedna politička hajka sudija u tom procesu. Ovakvih protesta, okupljanja koja su bila tada u Tuzima je bilo na desetine u Crnoj Gori i nikad niko nije procesuiran, i ja znam da sam procesuiran iz političkih razloga", naveo je Đeljošaj.

U odgovorima Televiziji Vijesti, iz podgoričkog Osnovnog suda potvrdili su da je u septembru branilac Đeljošaja podnio zahtjev da se krivični postupak protiv njega obustavi, budući da mu je na konstitutivnoj sjednici Skupštine u julu verifikovan mandat poslanika, čime je stekao imunitet. Zahtjev je, kako navode, proslijeđen nadležnom tužiocu, koji je od Skupštine tražio odobrenje za nastavak krivičnog gonjenja.

"Obavještavamo Vas da do danas sud nije obaviješten o odluci Skupštine po ovom zahtjevu Osnovnog državnog tužilaštva", rekli su iz Osnovnog suda.

Iz Skupštine, ni poslije nekoliko dana, nismo dobili odgovore na pitanja koliko u ovom trenutku ima zahtjeva za ukidanje imuniteta poslanicima i ministrima, za koga je sve iniciran taj postupak te kada su zahtjevi podnijeti. Ni od predsjednice Administrativnog odbora Jelene Nedović nismo uspjeli da saznamo kada će to skupštinsko tijelo razmatrati zahtjev za ukidanje imuniteta Đeljošaju. Komentarišući ovaj slučaj, advokat Veselin Radulović ističe da, formalno pravno, ništa nije sporno.

"Ali ovaj slučaj može da govori i ono što je, čini mi se, evidentno crnogorski sudovi nisu dovoljno efikasni, da nisu u stanju da obezbijede suđenje u tom razumnom roku", kaže Radulović.

Govoreći o ulozi Skupštine u postupcima ukidanja imuniteta radi vođenja krivičnog postupka, Radulović je stava da bi takvu odluku poslanici trebalo da donose u slučajevima kada se sumnja da je neki funkcioner izvršio teže krivično djelo ili krivično djelo sa elementima korupcije.

"Da li će oni postupiti i u ovom slučaju tako, ne znam", dodaje Radulović.

Krajem februara 2021. godine pooštrene su mjere za suzbijanje koronavirusa, koje su uključivale i zatvaranje ugostiteljskih objekata, zbog čega su građani Tuzi blokirali saobraćaj i spriječili policiju da zatvori lokale. U tome ih je podržao Đeljošaj, koji je tvrdio da su mjere diskriminatorne te da je riječ o osveti zbog isticanja albanske zastave povodom dana državnosti Kosova 17. februara.

Bonus video: