Ne zna se kada će doći do obećanog povećanja plata, 30 miliona eura za zaposlene iz vremena vlade Abazovića

Jedan dio parlamentarne većine nema sumnje da je budžet urađen u interesu građana, dok drugi još ne želi da se izjašnjava dok detaljno ne pogleda sve njegove stavke

32443 pregleda 92 reakcija 32 komentar(a)
Sa jučerašnjeg predstavljanja Predloga Zakona o bužetu za 2024. godinu, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jučerašnjeg predstavljanja Predloga Zakona o bužetu za 2024. godinu, Foto: Vlada Crne Gore

Predlog Zakona o bužetu za 2024. godinu koji teži blizu 3,5 milijardi eura danas je i zvanično proslijeđen Skupštini na razmatranje, a njegovo usvajanje očekuje se do kraja godine.

Mišljenja o kvalitetu budžetskog planiranja su oprečna.

Jedan dio parlamentarne većine nema sumnje da je budžet urađen u interesu građana, dok drugi još ne želi da se izjašnjava dok detaljno ne pogleda sve njegove stavke.

S druge strane, bivši ministar finanasija Aleksandar Damjanović kaže da ga raduje što je rebalans napravljen na pozicijama koje je on ostavio u Ministarstvu finansija, ali ne propušta da premijeru Milojku Spajiči spočita, da još uvijek ne zna na koji način će biti realizovani ciljevi iz programa Evropa sad 2.

Zanimljivo je da ni stara ni nova vlast ne vide problem u sve većem broju zaposlenih u državnoj administraciji.

Razilaženje sa starim sistemom i ekonomske reforme, krajem 80-ih godina, slovenački komunisti predstavili su pod parolom "Europa zdaj" odnosno "Evropa sad".

Ista parola i ista obećanja u Crnoj Gori 30 godina kasnije. Ali na pitanje Evropa kad? - konkretan odgovor nismo dobili.

Na pitanje novinarke TV Vijesti kada će biti plate povećane, premijer Milojko Spajić je juče tokom predstavljanja Predloga Zakona o budžetu za 2024. godinu rekao da je sve rečeno 50-ak puta.

Na konstataciju novinarke da nije i da je premijer kontradiktoran, da li će povećenje biti u novembru ili u januaru i da li je obuhvaćeno bužetom, Spajić je kazao da mu je drago da se ovdje raspravlja o mjesecima, a ne o tri decenije koje su prošle, a kada nismo imali nikakav rezultat.

"Predizborne aktivnosti i predizborna obećanja gospodina Spajića su njegova lična stvar odnosno Evrope sad. Mi smo napravili vladu koje je u interesu građana Crne Gore", rekao je Dejan Đurović, poslanik koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

"Nisam vidio obrise toga programa tokom ove godine iako je on prezentovan gdje je prezentovan", rekao je bivši ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Iako nismo saznali kada će doći do obećanog povećanja plata, saznali smo za novo zaduženje od oko 650 miliona, koje će služiti za sevisiranje starih dugova i finasiranje kapitalnih projekata.

"Kada govorimo o aspektu zaduženja za narednu godinu, mislim da je ono predimenzionirano i da neće biti potrebe za istim. Raduje me što je i rebalans napravljen na pozicijama koje sam ostavio u Ministarstvu finansija, raduje me ovaj kontinuitet", rekao je Damjanović.

"518 miliona eura smo naslijedili dug. To je bio dug u vrijeme DPS-a i satelita koji su činili vlast. To je nešto što moramo vratiti", kazao je Đurović.

Većih rezova, kada je u pitanju glomazna javna uprava očigledno neće biti, jer je novim budžetom, za blizu 1.000 novozaposlenih iz vremena vlade Dritana Abazovića, već predviđen novac za plate. To će državu koštati dodatnih 30 miliona eura.

"Mala država mora da ima aparat kao velika država, to vam je negdje cijena nezavisnosti i manje sopstvene države", rekao je Damjanović.

"Maksimalno ćemo voditi računa da niko ko je zaposlen ne bude u situaciji da dobije otkaz bez obzira koliko to u ovom trenutku koštalo Crnu Goru", poručio je Đurović.

A koštaće mnogo, jer se prema podacima Akcje za socijalnu pravdu (ASP) iz novembra ove godine, na državnim jaslama nalazi blizu 46,5 hiljada zaposlenih.

O preglomaznoj javnoj administraciji i potrebi smanjenja broja zaposlenih govori se još od 2010. godine i vlade DPS-a, ali je sva ta priča do danas ostala samo mrtvo slovo na papiru.

Bonus video: