Slučaj "Mašnić": SDT još uvijek nije sankcionisao Lukovac, porodica tvrdi da tužiteljka štiti privatnu firmu

Đorđije i Vuk Mašnić stradali su 6. Jula 2018. godine u mjestu Papratni brijeg na magistralnom putu Nikšić-Plužine, sletjevši sa puta sa kog je bio skinut gornji sloj asfalta zbog rekonstrukcije, a kasnija istraga je pokazala da tu nije bilo upozorenja da se izvode radovi

8634 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti

Ni nakon više od godinu Specijalno državno tužilaštvo nije odlučilo da sankcioniše tužiteljku iz Nikšića Sofiju Lukovac, iako je utvrđeno da je u slučaju “Mašnić” postupala neprofesionalno.

U njenom radu na ovom predmetu, uz pritisak porodice stradalih Đorđija i Vuka Mašnića, više nepravilnosti uočio je i Tužilački Savjet, koji je proslijedio SDT-u da ispita i krivičnu odgovornost tužiteljke.

Đorđije i Vuk Mašnić stradali su 6. Jula 2018. godine u mjestu Papratni brijeg na magistralnom putu Nikšić-Plužine, sletjevši sa puta sa kog je bio skinut gornji sloj asfalta zbog rekonstrukcije, a kasnija istraga je pokazala da tu nije bilo upozorenja da se izvode radovi.

Ministar pravde Andrej Milović nedavno je ustvrdio da u tužilaštvu ne postoji volja da se tužioci kanjavaju za propuste, jer se međusobno štite. Porodica insistira da SDT konačno zauzme stav.

"Tužilački Savjet je našao da bi se u radnjama imenovane tužiteljke eventualno sticali elementi bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, pa je istu dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu na dalju nadležnost i odlučivanje", navodi se u saopštenju Tužilačkog savjeta od 21. jula 2022.

Iako je od ovog zaključka prošlo više od godinu, odluke nema. Na pitanje da li će zbog nesavjesnog rada protiv tužiteljke Lukovac pokrenuti određene sankcije ili su riješili da se ogluše o zaključke Tužilačkog savjeta, iz Specijalnog državnog tužilaštva nijesu odgovorili TV Vijesti ni nakon više dana.

Utvrđeno je da je tužiteljka Lukovac vršeći uviđaj, u zapisnik unijela saobraćajni znak kojeg nije bilo na licu mjesta, da nije obezbijedila prisustvo vještaka, a zapisala je i da se nesreća dogodila tokom dana, iako se sve desilo tokom noći. Mašnići ovo ne zaboravljaju i traže da se Lukovac razriješi.

"Na stranu sva priča i dokazi, imate neki papir kojim ste zadovoljni ili nijeste zadovoljni, ali mi to nećemo riješiti, oni će to zaboraviti", kazao je Neđeljko Mašnić, sin i brat stradalih Mašnića.

Milović je nedavno kazao da se kao član Tužilačkog Savjeta, u prethodnoj- 43. Vladi uvjerio da se ovaj slučaj svjesno stavlja pod tepih.

"Najveći problem crnogorskog tužilaštva je njihova povezanost koja traje decenijama između tužilaca. U tužilačkoj organizaciji ne postoji volja da se sprovode disciplinksi postupci protiv tužilaca. Tužioci štite tužioce", istakao je Milović.

Porodica Mašnić tvrdi da tužiteljka Lukovac štiti privatnu firmu "Mehanizacija i programat" koja je u mjestu Papratni brijeg između Nikšića i Plužina u vrijeme nesreće izvodila radove.

"Treba da uđu u vlasničku strukturu firme, sa kim su povezani, pa ćete dobiti odgovor zašto se ne pokreće ništa protiv ove tužiteljke. Ja prozivam SDT da ovaj slučaj moraju da završe. Neka oni nama daju odluku, pa ćemo se mi žaliti ako ne budemo zadovoljni, ali neka da je daju i stoje čvrsto kao državni organ u čiji rad građani treba da su sigurni", poručio je Neđeljko Mašnić.

Bonus video: