Đukanoviću i Vučiću nije problematično što im je nagrade dodijelila organizacija koja štiti fašistički period

Ova nagrada inače se dodjeljuje više puta godišnje, za mir, preduzetništvo, a jedne godine dodijeljena je i lokalnom proizvođaču tjestenine

30574 pregleda 62 reakcija 29 komentar(a)
Uručivanje nagrade Đukanoviću, Foto: Kancelarija bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića
Uručivanje nagrade Đukanoviću, Foto: Kancelarija bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića

Nagrada "Zlatni lav", ali ne nagrada sa venecijanskog filmskog festivala, već ona koju dodjeljuje asocijacija Gran Premio Internacionale di Venecija, našla se prije par dana u centru interesovanja crnogorske javnosti, baš kao što je to bio slučaj i sa Srbijom prije pet godina.

Razlog su laureati nagrade.

Naime, u petak je iz kabineta Đukanovića, stigla informacija da mu je u palati regije Veneto u Veneciji uručena međunarodna nagrada "Zlatni lav za životno djelo", koju mu je dodijelio Komitet za Orden Zlatnog venecijanskog lava.

Đukanović je tom prilikom, između ostalog, rekao da nagrada nije priznanje samo njemu, već "svim našim građanima koji su doprinijeli da savremena Crna Gora bude zemlja prepoznatljive multikulturalnosti i međuvjerskog i međunacionalnog sklada, uspješna evropska priča na Balkanu kako su je do nedavno nazivali međunarodni zvaničnici, kredibilna članica NATO i lider u procesu evropske integracije".

Ista fondacija je prije pet godina, nagradu "Zlatni lav", ali za mir, uručila i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Ova nagrada inače se dodjeljuje više puta godišnje, za mir, preduzetništvo, a jedne godine dodijeljena je i lokalnom proizvođaču tjestenine.

Dodjelu nagrada organizuje biznismen Sileno Kandelarezi, uz podršku Foedus fondacije.

Italijanski mediji pišu da je Kandelarezi prije desetak godina, počeo da registruje brendove vezane za slavni festival, a onda i da dodeljuje nagrade koje nose gotovo identičan naziv filmskom Gran priju.

Takođe, dodaju da je pored "Zlatnog lava", među nazivima koje je Kandelarezi zaštitio i takozvani Musolinijev kup (vođa fašističke Italije Benito Musolini), što je bio naziv Gran prija Filmskog festivala za vrijeme fašizma.

Nagradu koja nosi ime fašističkog diktatora Kandealarezi dodeljuje za zabavu i obrazovanje.

Ni Đukanoviću ni Vučiću nije problematično što im je nagrade dodijelila organizacija koja, na neki način, štiti taj fašistički period i fašistički naziv – Musolinijev kup.

Bonus video: