Obradović: Mandić uvrijedio parlament i građane, trebalo bi da se izvini

Obradović je ocijenio je da je Mandić, na način na koji je pokazao svoju lojalnost Vučiću, "bacio pod noge" to što je izabran za predsjednika Skupštine i to što na toj funkciji predstavlja ljude različitih političkih uvjerenja

35415 pregleda 202 reakcija 143 komentar(a)
Obradović, Foto: TV Vijesti
Obradović, Foto: TV Vijesti

Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika ND "Vijesti" Vukašin Obradović kazao je da je prisustvo predsjednika Skupštine Crne Gore i lidera Nove srpske demokratije (NSD) Andrije Mandića obraćanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u štabu liste "Srbija ne sme da stane", koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS), krajnje neprimjereno i uvredljivo - i za parlament i za građane Crne Gore.

Kazao je da ne pamti da se jedan funkcioner pojavljivao na proslavi u partijskom štabu druge stranke, u drugoj državi.

"Mislim da je ovim potezom pokazao da je sva njegova priča o promjeni, evropskom putu, o tome da su se on i koalicija Za budućnost Crne Gore promijenili, pod velikim upitom", rekao je Obradović u Bojama jutra na TV Vijesti.

Ocijenio je da je Mandić, na način na koji je pokazao svoju lojalnost Vučiću, "bacio pod noge" to što je izabran za predsjednika Skupštine i to što na toj funkciji predstavlja ljude različitih političkih uvjerenja.

"Na kraju krajeva, vi ste na čelu najvažnije institucije u Crnoj Gori. Vi dođete na tu proslavu, pa se postavite u prvi red i stavom 'vidite što sam ja važan' pokazujete se i crnogorskoj i srpskoj javnosti. Ne vidim kako će ubuduće Mandić moći da brani tu svoju transformaciju", dodao je Obradović.

Upitan da li očekuje da će Mandić snositi odgovornost, kazao je da je izvinjenje najmanje što bi moglo da se očekuje.

"Mislim da je to minimum minimuma, mada izvinjenja za ovakav potez teško da može biti. Ne vidim da će on snositi bilo kakve političke posljedice, budući da je ova koalicija jedva uspostavljena i da bi neke eventualne, radikalnije mjere protiv Mandića, eventualno glasanje o nepovjerenju u Skupštini, dovele vladajuću koaliciju u pitanje. Mislim da je to veoma loša poruka, potez koji ne donosi dobro, prije svega Crnoj Gori. Stavio bih ga čak i iznad one rečenice, koju je izgovorio jedan drugi zvaničnik - 'au, predsjedniče, kako Vi toliko dobro poznatete vino'. To su potezi koje ozbiljne države ne dozvoljavaju sebi, koji ne odlikuju političare ozbiljnih država. To je stvar o kojoj bi moralo makar se porazgovara u parlamentu, ako ništa drugo, da se uspostavi neki standard kad naši političari odu van Crne Gore, kako se ponašaju, šta govore i šta rade", rekao je Obradović.

Bonus video: