Janović: Sigurno će biti povećanja zarada 2025; Konatar: Neko bi to zapisao u predlogu budžeta

Poslanik PES-a rekao da će "proširenje poreske baze" omogućiti veću naplatu prihoda, da će se "smanjiti poresko opterećenje na rad"...

27042 pregleda 48 reakcija 29 komentar(a)
Konatar i Janović, Foto: TV Vijesti
Konatar i Janović, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 18.12.2023. 10:12h

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Tonći Janović tvrdi da će 2025. godine sigurno doći do povećanja zarada koje je obećavala ta stranka.

On je to rekao u Bojama jutra na TV Vijesti, na pitanje kada se može očekivati povećanje zarada koje je, kroz program "Evropa sad 2", PES najavljivao u predizbornoj kampanji. Tim programom je predviđeno povećanje minimalnih plata sa 450 na 700 eura, prosječnih sa 800 na skoro 1.000 eura...

"Moraćemo na tome tek da radimo, da napravimo reforme fiskalne, makroekonomske politike, da radimo na prihodnoj strani budžeta, da uvedemo akcize na nezdrave proizvode, da usvojimo novi zakon o igrama na sreću, nulta tolerancija na šverc cigareta, suzbijanje sive ekonomije... U 2025. će sigurno doći do povećanja", naveo je Janović.

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar je rekao da želi da građanima zarade budu uvećane, ali da bi, ako je istina to što Janović govori, onda to neko i zapisao u predlogu budžeta.

Konatar je upitao da se pojasni o čemu je konkretno riječ kada se govori o sprovođenju reformi, na šta je Janović rekao da će "proširenje poreske baze" omogućiti veću naplatu prihoda, da će se "smanjiti poresko opterećenje na rad"...

URA je ranije rekla da je povećanje minimalne penzije opravdano, ali da treba povećati i ostale penzije. Konatar je ocijenio da ima finansijskog kapaciteta za to i da se to mora uraditi, da ne bi bilo diskriminacije. Ukazao je da uvećanjem nisu obuhvaćeni ni korisnici srazmjernih penzija.

"Ti ljudi primaju po 100, 150 eura... U Crnoj Gori je 13.000 korisnika srazmjernih penzija, i neće biti obuhvaćeni predlogom Vlade, kao da ne postoje", rekao je Konatar.

Konatar je rekao da model PES-a za povećanje minimalne penzije košta državu 105 milona eura, a da bi model koji URA predlaže državu koštao oko 140 miliona. "Imamo prostora u tekućoj budžetskoj rezervi, potcijenjeni su planirani prihodi od PDV-a i poreza na dobit u 2024. Bez zaduženja možemo finansirati povećanje penzija svim penzionerima u Crnoj Gori", naveo je on.

Janović je rekao da će se uvećanje iznosa penzija uraditi fazno. "Ovo je bio maksimum koji smo mogli izvući iz ovog budžeta", naveo je on, dodajući da su se, uvećanjem minimalnih penzija, potrudili da obrate pažnju na najugroženiju kategoriju društva.

Rekao je da nije tačno da će se povećanje penzija sprovesti zaduženjem, već iz budžetskog suficita, odnosno tekuće potrošnje.

"Oni su u prošloj godini zaposlili toliko radnika, da ćemo u narednoj godini budžetom morati da predvidimo 40 miliona eura dodatnih sredstava za zaposlenja iz 2023. Da oni nisu 'po dubini i širini' zaposlili te ljude, imali bismo 40 miliona eura", naveo je Janović.

Konatar je rekao da je "poražavajuće" da Janović kaže da se će finansiranje penzija vršiti kroz tekuću potrošnju. "Finansiranje penzija je rashod za budžet i može se finansirati tako što na drugoj strani imate prihod. Ne možete penzije finansirati iz tekuće potrošnje. Da nismo imali prihode u prošloj godini, ne bismo imali odakle da finansiramo ovo povećanje minimalne penzije", kazao je Konatar.

Kazao je da poslanici nisu dobili "nikakvu analizu oko povećanja koje se predlaže od 105 miliona". "Nekom je pao na pamet broj 450 i rekao je 450. Zašto minimalna penzija nije 475, 500 eura? Nema analize", poručio je Konatar.

Janović je rekao da su se vodili namjerom da minimalna penzija "bude u korelaciji sa minimalnom platom". Kazao je da budžet ne bi mogao da izdrži da minimalna penzija bude 500 eura. Nije, na pitanje Konatara, rekao gdje je analiza u kojoj se to navodi.

Janović tvrdi da će biti povećane plate i prosvjetnim radnicima.

"Rekli smo, 12 mjeseci od stupanja na funkciju", naveo je on, na šta mu je Konatar ukazao da u predlogu budžeta nema povećanja plata.

"Niko nije rekao da će 2024. biti povećanja plata, već 12 mjeseci od stupanja na funkciju", dodao je Janović, na šta je Konatar podsjetio da je nova Vlada stupila na funkciju 30. oktobra.

Janović je rekao da minimalna penzija neće biti mijenjana u naredne dvije godine, za one koji su primali 296 eura. Penzionerima koji su primali između 296 i 450 eura će se, nakon uvećanja minimalne penzije na 450 eura, kvartalno usklađivati iznos penzije.

Konatar je rekao da očekuje da Skupština usvoji njihov predlog da se povećaju iznosi svih penzija.

Bonus video: