Aligrudić: Predlog je da se minimalne penzije ne usklađuju naredne dvije godine

Cilj je da se broj od 40.600 penzionera sa najnižom penzijom ne premašuje, rekao je direktor Fonda PIO

29958 pregleda 30 reakcija 25 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Minimalna penzija od početka godine, više neće biti 296 već 450 eura. Na isti iznos biće povećane i sve one koje su trenutno veće od najniže.

"U intervalu od 296 eura do 450 eura, isplaćivaće se u iznosu od 450. Ali će se isto tako one usklađivati tako da sve one penzije koje su sada 449 eura, sa prvim usklađivanjem one će preći ovaj iznos od 450 eura i one će u sljedećem usklađivanju, prvoga maja, on neće biti najniži iznos penzije. Nego će biti 460, 480, 490, i tako", rekao je direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Ranko Aligrudić za Boje jutra TV Vijesti.

Aligrudić objašnjava da se, prema trenutnom predlogu, minimalne penzije neće usklađivati naredne dvije godine.

"Predlog je da se najniže penzije ne usklađuju za 2024. i 2025. godinu. Ide se ka tome da najniža penzija bude 450 eura u naredne dvije godine i da bi bilo za očekivati da najniže penzije dostignu iznos od 450 eura. Ove najniže sada, 296 – dostignu taj iznos od 450 eura. Ukoliko ne dostignu, ja pretpostavljam da će se onda ići na produžavanje tog zamrzavanja i njihovog usklađivanja dok bukvalno ne sustignu redovnim usklađivanjima taj odnos od 450 eura", rekao je Aligrudić.

Cilj je, kaže Aligrudić, da se broj od 40.600 penzionera sa najnižom penzijom ne premašuje.

"Među njima ima penzionera koji imaju radni staž 20, 30, 40 godina čak, i oni su već u tom korpusu, primaju najnižu penziju jer bi njihova stvarna penzija bila mnogo manja nego što je zakonom zagarantovana najniža. Taj broj od 40.000 sad bi se sa ovim na 450 sa najnižom penzijom povećao na 72.000, ali da ne bi svi bili u 'zakucanom' smislu da budu korisnici najniže penzije, njima je ostavljeno da, u slučaju narednih redovnih usklađivanja, njihove penzije pređu iznos od 450, da se normalno usklađuju kao i sve ostale penzije", rekao je Aligrudić.

Formula za obračun penzije ostaće ista, odnosno, cifra nastaje kada se pomnože dužina staža, prosječna zarada i lični bod koji je jedinstven za sve, objašnjava Aligrudić, dok se redovno usklađivanje, od 2022. godine, vrši četvoromjesečno.

"Usklađivanje penzija se vrši na osnovu indeksa rasta zarada i indeksa rasta potrošačkih cijena, to je rotirajuća formula u smislu da se od većeg parametra uzima 75 odsto, a od manjeg parametra 25 odsto i da se ta dva količnika sabiraju i da se to primjenjuje kao odluka o usklađivanju, procenta usklađivanja penzija", navodi direktor Fonda PIO.

Dok zakon obavezuje da, ukoliko je ovaj trend negativan, odnosno nema povećanja zarada i inflacije, Fond PIO nema obavezu da smanji penzije.

Bonus video: