Vijek i po zdravstvene ustanove na Cetinju: "Živ je i živi Hipokrat u bolnici Danilovoj"

Značaj najstarije crnogorske bolnice prepoznaje i Ministarstvo zdravlja, iz kojeg obećavaju da će raditi na njenom očuvanju i unaprjeđenju

15275 pregleda 112 reakcija 5 komentar(a)
Bolnica "Danilo I" na Cetinju, Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti
Bolnica "Danilo I" na Cetinju, Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti

Prije 150 godina Crna Gora je dobila svoju prvu bolnicu na Cetinju. Mnogo prije, nego što je knjaz Nikola podigao, prve dvorske ljekare doveo je njegov stric, knjaz Danilo I, po kome bolnica i nosi ime.

Obilježavanje jubileja u Vladinom domu na Cetinju bila je prilika da se podsjeti na uspješnu prošlost te ustanove, a ujedno su najavljeni i budući projekti.

"Nije bila mala stvar biti ljekar u prvoj bolnici Crne Gore. Ovdje nije ništa od juče, niti išta bez dubokih korijena. Živ je i živi Hipokrat u bolnici Danilovoj", kazao je Ivan Ivanović, v.d. direktor bolnice "Danilo I".

Na događaju kom su prisustvovali brojni državni zvaničnici najavljena je gradnja novog bolničkog objekta na mjestu stare dječje bolnice.

"Zato smo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i prostornog planiranja nedavno raspisali međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje bolničkog objekta u okviru kompleksa Danilo I. Nakon izbora nagrađenog rješenja započeće izrada preostale dokumentacije i izgradnja objekta bolnice čiji je početak planiran krajem naredne godine", poručio je Nikola Đurašković, gradonačelnik Cetinja.

Značaj najstarije crnogorske bolnice prepoznaje i Ministarstvo zdravlja, iz kojeg obećavaju da će raditi na njenom očuvanju i unaprjeđenju.

"Trenutno se na specijalizaciji nalazi 11 ljekara cetinjske bolnice. Stručni kadar, koji sada radi u ustanovi, u periodu koji slijedi, biće pojačan sa hirurzima, radiolozima, internistima, ginekologom i specijalistom otorinolaringologije", istakao je Vojislav Šimun, ministar zdravlja.

Danilova bolnica u prethodnih vijek i po svjedočila je brojnim humanim djelima i pričama. Stoga, nema razloga da ne vjerujemo da će tako biti i u godinama koje slijede.

Bonus video: