Matijašević: Akcije u službi kupovine socijalnog mira nisu rješenje

"Ako se želi pomoći ugroženim slojevima stanovništva, mora se napraviti socijalni karton", kaže urednica "Forbesa" u Crnoj Gori Biljana Matijašević

10024 pregleda 7 komentar(a)

Prvog jaunara ističe akcija "Stop inflaciji", a vlada Milojka Spajića je neće nastaviti. Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj za ND "Vijesti" je kazao da će vlada pratiti cijene i reagovati u slučaju prekomjernog rasta.

Za urednicu "Forbesa" u Crnoj Gori Biljanu Matijašević, kratkoročne mjere vlasti nemaju nikakvog smisla.

"Mislim da dugoročno i ne daju neku korist, nego kada se pogleda malo dublje, nanose štetu potrošačima, jer je psihologija potrošača takva da kada vide da je nešto na sniženju kupe, čak i kad im to ne treba", kaže ona.

Građani kažu da su cijene već previsoke, a prestanak akcije "Stop inflaciji" dodatno će opteretiti njihov budžet:

"Podstanar sam, radio u kombinatu, gigantu, sve džaba. Koliko vam novca ode na hranu? Samo burek da kupiš i izađeš 200 eura", kaže jedan od građana.

"To će biti minus veliki, ja sam podstanar, kirije su ogromne, računi su ogromni, treba familiju podržati i prehraniti", navodi jedna građanka Podgorice.

"To je sve prevara, inflacija nije to što obećavaju, oni su podigli cijene pa su ih spustili malo i na isto su došli", smatra drugi građanin.

"Stop inflaciji" i druge akcije u službi su kupovine socijalnog mira, a nikako nisu sistemska rješenja, smatra Matijašević.

"Ako se želi pomoći ugroženim slojevima stanovništva, mora se napraviti socijalni karton. To je nešto o čemu se godinama priča kod nas, a nikako da se krene u to. Treba da se vidi ko su ugroženi stanovnici i da se njima pomogne kroz neka socijalna davanja", navodi ona.

Umjesto intervencije na slobodno tržište, država bi cijene mogla da obori pojačanom kontrolom marži i sprečavanjem takozvane "dil ekonomije" sa kojom se EU godinama bori.

"Mislim da su cijene kod nas malo pretjerane, recimo Hrvatska ima 25 odsto PDV, a cijene u Zagrebu su iste kao i u Podgorici. Mislim da je malo tržište i da tu nema konkurencije, odnosno da se radi nešto što ne bi smjelo, da je u pitanju prećutni dogovor ili da se trgovci dogovaraju oko nekih cijena", kaže Matijašević.

Države u regionu sprovode slične mjere za obaranje inflacije, poput naše, s tim što sve te države imaju vlastitu proizvodnju i nisu zavisne od uvoza. Zapadne zemlje umjesto ograničavanja cijena, izabrale su da finansijski podrže lokalne prizvođače i tako u konačnom snize cijene na rafovima.

Bonus video: