Suđenje funkcionerima koji su dobijali povoljne stanove opet odloženo: Da li postoji opasnost od zastare presuda?

Tužilac Vukas Radonjić sudiji Borisu Saviću je ukazao da se radi o odugovlačenju postupka

18883 pregleda 16 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Za razliku od mnogih koji se hvataju za glavu zbog stambenih kredita, tu muku ne muče funkcioneri koji su od Vlada na čijim su čelima bili članovi Demokratske partije socijalista (DPS) dobijali stanove i kredite po povoljnim uslovima.

Da li su članovi Vladine stambene komisije zloupotrijebili položaj kada su stanove od 90 kvadrata davali za 23 hiljade eura, i dalje je nepoznanica jer je prije dva dana peti put u Višem sudu odloženo razmatranje optužnice u ovom predmetu.

Tužilac Vukas Radonjić sudiji Borisu Saviću je ukazao da se radi o odugovlačenju postupka.

Dejan Milovac iz MANS-a kaže da je ovo tek jedan u nizu predmeta protiv visokih funkcionera koji se odugovlači.

''Prostorni kapaciteti nisu ključni razlog zbog kojeg se ti postupci ne dovode do kraja i da možda treba stvari i stvarne razloge posmatrati sa druge strane, odnosno kome odgovara da se postupci odugovlače do beskraja, da u nekim postupcima nemamo još potvrđenu ni optužnicu'', istakao je Milovac.

I suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i članovima navodne kriminalne organizacije njenog sina Miloša Medenice odloženo je devet puta.

Dva puta stopirano je suđenje Medenici i suspendovanoj sutkinji Milici Vlahović Milosavljević, a ročište u predmetu Plantaže pet puta. Iz Višeg suda upravo ukazuju na nedostatak prostornih kapaciteta, manjak sudija, bolest okrivljenih, ZKP koji traži izmjene.

Iz MANS-a, međutim podsjećaju da Evropska komisija u svojim izvještajima konstatuje da borba protiv kriminala i korupcije podrazumijeva konačne presude.

''Bojim se da ćemo u narednom periodu kako se budemo bližili tim kriterijumima za zatvaranje poglavlja 23 i 24 imati upravo Viši sud i njegove kapacitete da određene postupke dovede do kraja kao jednu od ključnih prepreka zapravo za zatvaranje tih poglavlja'', kaže Milovac.

U Specijalnom odjeljenju sudi se i suspendovanom specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću, bivšim - gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, direktoru ANB-a Dejanu Peruničiću, predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću, tužiocu Srđi Jovanoviću, direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću, predsjedniku Opštine Ulcinj Ljoru Nrekiću i prvom čovjeku Berana Vuku Goluboviću.

Na listi su i suđenja lideru PZP-a Nebojši Medojeviću, nekadašnjeg DF-a Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Hapšenja i podizanje optužnice je samo manji dio priče o sprovođenju pravde.

Milovac se plaši do čega bi mogao da dovede nereformisani pravosudni sistem.

''Koji nije prošao veting, koji nije napravio distancu od svega što su predstavljali i Vesna Medenica i Milivoje Katnić ne možemo očekivati rezultate već prije svega bojim se ako se ovako nastavi i ne budemo imali reformu, jedno pranje biografija tih ljudi koji su optuženi za teška krivična djela'', poručuje on.

Viši sud je tražio od Sudskog savjeta da mu se upute sudije iz Apelacionog i Vrhovnog suda kako bi se ubrzali postupci, ali nije bilo zainteresovanih, kao ni za uvođenje druge smjene u Specijalno odjeljenje, što je tražio ministar pravde Andrej Milović.

Kako ni preseljenje u staru zgrade Vlade nije na vidiku, postoji opasnost od zastare presuda - poput one za službenike CKB banke, iako je sud utvrdio da su odgovorni.

Bonus video: