U Rožajama fali ljekara: Čeka se dugo, nema kardiologa, gastroenerologa, usluga neadekvatna...

Hoće li se resorno ministarstvo pozabaviti i kako će riješiti problem nedostatka ljekara, do emitovanja ovog priloga Televizija Vijesti nije uspjela da sazna

8115 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti

Dugo čekanje na pregled i neadekvatna usluga. Ovako pacijentkinja Doma zdravlja u Rožajama, koja je željela da ostane anonimna, opisuje situaciju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

''Iako ti je dijete kritično ili se desi da dijete ima jaku temperaturu, ne možeš naći bilo koga da ti ukaže, ili hitaju ili se zatvara ili svašta nešto. Sve što bi trebalo da je prepisano od doktora nije, većinu lekova čak i kupujemo", priča ona.

I drugi njeni sugrađani kritikuju otvoreno to što nema dovoljno onih koji treba da ih liječe.

Da kadra nema dovoljno, svjesni su i u menadžmentu. Ipak, direktorica rožajskog Doma zdravlja Sanja Beloica ističe da, uprkos tome, čekanje nije dugo. Ovdje je zaposleno 30 ljekara.

"Od tih 30 ljekara, 18 je specijalista, a devet ljekara nam je trenutno na specijalizaciji. Nama trenutno fali ljekara, kao i u ostalom u drugim ustanovama naročito izabrani doktori za odrasle. I to je neki problem koji datira od ranije i smatram da je neko drugi trebalo da se bavi mnogo, mnogo ranije ovom problematikom. Imamo pet timova angažovanih i rade i mogu da kažem da funkcioniše onako kako treba. Nemamo nekih lista čekanja", istakala je ona.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi, kaže Beloica, samo jednom sedmično ordiniraju doktori iz beranske bolnice - urolog, ortoped, hirurg, fizijatar i endokrinolog.

"Nemamo kardiologa, nema gastroenerologa. Ljudi iz tih razloga odlaze u druge ustanove, nama najbliža ustanova je Kliničko bolnički centar Berane. Veliki je odliv iz mnogo razloga. Mislim da je najveći razlog pogrešna kadrovska politika koja se vodila".

Šta im vi sada nudite da ostanu?

"Ja kao neko ko je na čelu ustanove, ne mogu mnogo da ponudim ono što je do menadžmenta i do mene jeste da mi možemo da im obezbijedimo neke stimulacije prekovremeni rad. Tom problematikom treba da se bave više instance, možda Ministarstvo zdravlja", rekla je Beloica.

Hoće li se resorno ministarstvo pozabaviti i kako će riješiti problem nedostatka ljekara, do emitovanja ovog priloga Televizija Vijesti nije uspjela da sazna.

Novo rukovodstvo bi tome nekako moralo da stane na kraj, jer ljekara fali i u drugim zdravstvenim ustanovama. Ili ćemo svako malo da se pitamo ko će da nas liječi?

Bonus video: