To Montenegro bi flotu mogao da ojača još jednim avionom, planiraju značajno povećanje broja putnika

Godinu na izmaku, nacionalna aviokompanija završiće sa dva miliona eura čiste dobiti, kaže izvršni direktor To Montenegra Mark Anžur

8102 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nacionalni avioprevoznik To Montenegro već za nekoliko mjeseci flotu bi mogao da ojača sa još jednim embraerom, što znači da bi u njihovom vlasništvu bila ukupno tri aviona.

Ipak, taj treći avion izvjesno neće biti "Čarli" koji je nekad bio u vlasništvu Montenegro erlajnza, iako će za nekoliko nedjelja Crna Gora postati njegov vlasnik, nakon što plati pet miliona eura brazilskoj BNDS banci.

To je Televiziji Vijesti potvrdio ministar saobraćaja Filip Radulović, koji ističe da im tek predstoji analiza.

Iz To Montenegra kazali su za TV Vijesti da pregovaraju o floti, a planiraju da u 2024. značajno povećaju broj putnika.

Godinu na izmaku, nacionalna aviokompanija završiće sa dva miliona eura čiste dobiti, kaže izvršni direktor To Montenegra Mark Anžur.

Ističe da sa jasnom strategijom, dokazuju da mogu da budu profitabilni.

No, budućnost svakako velikim dijelom zavisi od flote. Air Montenegro ima dva svoja aviona, a dva je tokom ove godine iznajmljivao.

''Za 2024. imamo u planu jedan avion više, znači pet aviona sve ukupno. Sad kakva će biti struktura flote u našem vlasništvu, još ne znamo jer još pregovaramo. Imamo varijantu najma i kupovine. Sve to zavisi od cijena. nema baš puno aviona, tako da je izbor ograničen", rekao je Anžur.

Vlada je ipak izabrala da potpisivanjem Sporazuma o poravnanju duga sa brazilskom BNDS bankom embraer ''Čarli'' vrati u vlasništvo Crne Gore za pet miliona eura.

Da li je to dobra odluka i šta će se dešavati sa Čarlijem, koji stajanjem propada?

''Odlična odluka, jedina ispravna koju smo mogli donijeti tada. Mi smo poravnanjem duga spriječili štetu državi u iznosu od preko 12 miliona eura, ali da se ruši ugled državi pred međunarodnim sudovima, kod međunarodnih partnera i tako dalje", rekao je Radulović.

Ipak, sudbina "Čarlija" još nije izvjesna, ali jeste da on u 2024. svakako ne može postati dio flote To Montenegra, ističe ministar Radulović.

''Prenos vlasništva će se desiti u narednih nekoliko nedjelja i nakon toga ćemo izvršiti analizu. Čarli neće biti osposobljen makar za godinu dana'', kazao je Radulović.

To znači da će treći avion u narednoj godini, nacionalna aviokompanija, ako odluči morati da kupi od nekog drugog.

Prema pisanju medija mogla bi da ga nabavi od Danaca za blizu 10 miliona eura, a sa tim su upoznali resorno ministarstvo.

Finansijama su u To Montenegru zadovoljni. Iako su mnoge niskobudžetne kompanije prošle godine ugasile linije iz Podgorice, iz nacionalne aviokompanije uspostavili su let ka Rimu, a u planu su i neki novi.

Iako su svjesni da im je najveća konkurencija Tirana, zbog velikog broja niskobudžetnih letova, Anžur uvjerava da će sa njima letjeti sve više putnika.

Anžur priznaje da je među najvećim izazovima kompanije i ugovori na neodređeno, ali zaključuje da polako uspjevaju da ih potpisuju.

Bonus video: