Država privatnim klinikama prošle godine platila 2.700.000 eura, Kadić: Slično kao ranije, uz racionalizaciju sredstava

Tokom 2023. godine, Fond zdravstva imao je potpisane ugovore sa 16 privatnih zdravstvenih ustanova, koje pružaju oftalmološke usluge, magnetnu rezonancu i omogućavaju procedure vantjelesne oplodnje

12895 pregleda 11 komentar(a)
Direktor FZO, Vuk Kadić, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Direktor FZO, Vuk Kadić, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Preglede i liječenje osiguranika Fonda za zdravstvo (FZO) u privatnim klinikama država je prošle godine platila oko 2.700.000 eura. Riječ je o sličnom iznosu kao godinu ranije, ali uz racionalizaciju sredstava kada je riječ o, prije svega, oftalmološkim i uslugama magnetne rezonace, kaže direktor FZO Vuk Kadić.

"KBC Berane je počeo da radi magnetnu rezonancu, i samim tim je smanjen broj upućivanja naših osiguranika u PZU koje pružaju usluge MR, i oftalmološke usluge, s obzirom da je, na primjer, u bolnici Nikšić počeo da radi oftalmolog koji radi određene procedure, unutar kliničkog centra su počele neke procedure da se razvijaju, došli su novi specijalisti i samim tim je broj usluga u KC povećan, pa samim tim... I u Beranama naravno došli su novi oftalmolozi i samim tim se smanjio broj usluga i potrebe za tim uslugama u privatnom sektoru, ali sama sredstva koja se izdvajaju su otprilike na istom nivou", kazao je Kadić.

Ušteđena sredstva, kako dodaje, preusmjerena su na usluge vantjelesne oplodnje. Za oko 400 pacijentkinja, potrošeno je blizu 842 hiljade eura. Što je 42 pacijentkinje više u odnosu na isti period 2022. godine.

"Mogu sa ponosom da kažem da smo mi povećali za skoro 30 odsto broj pacijentkinja, odnosno broj usluga, u odnosu na '22. godinu. Biće dovoljno sredstava i za sljedeću godinu, za sve one usluge koje smo planirali. Mi se nadamo da ćemo još raditi, odnosno još veći budžet obezbijediti za pacijentkinje kojima je neophodna vještačka oplodnja", ističe on.

Budžet Fonda za ovu godinu, koji će se trošiti na medicinske usluge koje, zbog nedostatka termina ili drugih okolnosti, nije moguće obaviti u javnom zdravstvu, biće na nivou prošlogodišnjeg.

"Tu ćemo uspjeti da napravimo bar 30 odsto racionalizaciju, odnosno smanjenje troškova, s obzirom da je novi način određivanja cijena i samih cijena tih usluga, tako da ćemo tu razliku novca ponovo usmjeriti na VTO. Naravno, očekujemo u '24. godini da će i OB BP i OB NK i OB Bar dobiti svoje MR, samim tim će i potreba za tim uslugama biti smanjena prema privatnom sektoru, pa će više novca biti za nešto što je u ovom trenutku neophodnije, u ovom smislu mislim prvenstveno na VTO", navodi Kadić.

Imajući u vidu aktivnosti Ministarstva zdravlja i, prije svega, KCCG u cilju smanjenja listi čekanja, Kadić kaže da su rezultati primjetni, makar kada je u pitanju magnetna rezonanca.

"Ono što je svakako i KCCG, ali i npr. KBC Berane, s obzirom da su počeli da rade krajem prošle godine, samim tim je i broj upućivanja smanjen. Smanjen je za skoro 2.000 pacijenata u ovoj godini, samim tim znači osjetili smo i u finansijskom smislu".

Sudeći po izdvojenim sredstvima, klinika Hipokrat je, u odnosu na ostale tri koje nude preglede magnetnom rezonancom, i ove godine izgleda omiljena pacijentima, imajući u vidu da je njihove usluge država do prvog decembra platila više od 820 hiljada, što je, po broju izdvojenih sredstava, za oko 555 hiljada eura više u odnosu na prvu sledeću privatnu kliniku sa kojom FZO ima ugovor. Za razliku od magnetne rezonance, racionalizacija troškova nije se značajno osjetila kada su u pitanju oftalmološke usluge.

"Mi se ovdje krećemo negdje oko 20-ak hiljada pacijenata, koji godišnje šaljemo u privatni sektor samo unutar zemlje za određene oftalmološke usluge pregleda. To je u principu neka brojka koja je bila i u prethodnoj godini, vjerovatno je i potreba za oftalmološkim pacijentima porasla", zaključuje Kadić.

Tokom 2023. godine, Fond zdravstva imao je potpisane ugovore sa 16 privatnih zdravstvenih ustanova, koje pružaju oftalmološke usluge, magnetnu rezonancu i omogućavaju procedure vantjelesne oplodnje.

Bonus video: