Rezultati popisa na sjeveru: Značajan pad broja stanovnika, rast zabilježen u Rožajama, Gusinju i Petnjici

Prema podacima iz opštinskih popisnih komisija, najviše je opao broj stanovnika u Plužinama, Šavniku, Mojkovcu, Pljevljima, Žabljaku

36045 pregleda 49 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Dok se čekaju preliminarni podaci popisa stanovništva, koje je Monstat najavio za 25. januar, prve brojke do kojih je došla Televizija Vijesti, pokazuju pad u većini opština na sjeveru države, u odnosu na statistiku od prije 12 godina.

Prema podacima iz opštinskih popisnih komisija, najviše je opao broj stanovnika u Plužinama, Šavniku, Mojkovcu, Pljevljima, Žabljaku.

U najsjevernijoj crnogorskoj opštini popisano je 25.500 stanovnika, što je za preko pet hiljada, odnosno za 17 odsto manje nego 2011. godine.

I u najvećoj opštini na sjeveru, Bijelom Polju manje je oko 1700 stanovnika, odnosno 3,7 odsto.

U Beranama su po, prethodnom popisu živjele gotovo 34 hiljade građana, a sada ih je oko 27 hiljada.

To je pad od 21 odsto u odnosu na prethodni popis, ali prvenstveno zbog toga što je 2013. godine Petnjica postala samostalna opština, a prema podacima koji su dostavljeni TV Vijesti, u njoj je popisano preko 8200 stanovnika i zabilježen je rast.

Osim Petnjice, broj stanovnika porastao je još i u Gusinju gdje je popisano više od 5000 građana, i u Rožajama gdje je popisano više od 28 hiljada.

U Mojkovcu je broj stanovnika manji za preko hiljadu i po, a sada ih je 7.028, dakle skoro 18 i po odsto manje.

Ni prvi podaci koje je Televizija Vijesti dobila od čelnika tri poddurmitorske opštine nijesu optimistični. Broj stanovnika se za 12 godina značajno smanjio, pogotovo u Plužinama i Šavniku, a manje ih je i na Žabljaku.

U Plužinama ih je skoro 1000 manje, odnosno 29 odsto, pa je sada popisano 2300.

Na popisu 2011. godine u Opštini Šavnik bilo je preko 2000 stanovnika, a sada 23 procenta manje.

Žabljak bilježi pad od 13 odsto, sa skoro 3 i 600 na nešto više od 3100.

TV Vijesti do sada nije uspjela da dobije preliminarne podatke o broju popisanih u Kolašinu, Andrijevici i Plavu.

U dobijene rezultate ubraja se i dijaspora. Familije na sjeveru popisivale su svoje punoljetne članove koji žive i rade u inostranstvu, a oni će se u rezultatima prikazivati kroz stavku stranci.

Bonus video: