Manjak službenika u policiji: Od evropskog rekordera do ozbiljne krize, 1500 radnih mjesta upražnjeno

Manjak policijskog kadra potvrđuje i primjer u kom je bivši ministar policije Filip Adžić odbijao da primijeni zakon i suspenduje inspektore kojima se sudi za torturu, jer bi podgorička policija za krvne delikte ostala bez inspektora

28293 pregleda 61 reakcija 61 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube
Foto: Printscreen/Youtube

Od apsolutnog rekordera u Evropi po broju policajaca, do bojazni hoće li u pojedinim opštinama imati ko da vodi računa o javnom redu i miru…

U Upravi policije trenutno radi 3887 policijskih službenika, a po važećem Pravilniku sistematizovano je 5377 radnih mjesta.

Televiziji Vijesti iz policije je saopšteno da je 2023. godine 175 njihovih službenika otišlo u penziju. Ta brojka do kraja naredne godine biće drastično veća.

Manjak policijskog kadra potvrđuje i primjer u kom je bivši ministar policije Filip Adžić odbijao da primijeni zakon i suspenduje inspektore kojima se sudi za torturu, jer bi podgorička policija za krvne delikte ostala bez inspektora. U Sindikatu kažu da je nedostatak policijskog kadra najizraženiji na sjeveru.

To je zato što ima više odlazaka u penziju nego novih zapošljavanja. Iz Uprave policije najavljuju da će u narednom periodu pokušati da popune upražnjena mjesta a u toku je procedura za prijem još jedne generacije polaznika Policijske akademije u Danilovgradu.

U Sindikatu, pak, predlažu da se organizuju polugodišnji ili devetomjesečni kursevi za prijem u policiju, i u tom smislu izmijeni Zakon o unutrašnjim poslovima, koji podrazumijeva zapošljavanje isključivo nakon dvije godine školovanja na Akademiji.

Na prvom sastanku sa novim resornim ministrom Danilom Šaranovićem tražiće i da Policijska akademija bude pod okriljem MUP-a a ne resora prosvjete, a imaće još jednu inicijativu.

Bonus video: