Kupovina badnjaka noviji običaj, značaj je u samom prazniku: Porukama mira i ljubavi trebalo bi se voditi cijele godine

Badnjaci se u Podgorici mogu kupiti kod hrama Hristovog Vaskrsenja i kod Gintaša, a prodavci su zadovoljni današnjom prodajom

4765 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube
Foto: Printscreen/Youtube

Umjesto branja badnjaka uoči Božića, uz čije nalaganje pravoslavni vjernici dočekuju najradosniji hrišćanski praznik, sveto drvo se sve češće kupuje.

Badnjaci se u Podgorici mogu kupiti kod hrama Hristovog Vaskrsenja i kod Gintaša, a prodavci su zadovoljni današnjom prodajom. Veća potražnja očekuje se sjutra. Cijena badnjaka kod većine je simbolična, dok za božićne aranžmane i pšenicu treba izdvojiti između tri i 15 eura.

A da i za najmlađe praznici predstavljaju poseban period godine, ispričala nam je djevojčica, koja drugu godinu zaredom ovako zarađuje za zimovanje.

"Ja ovo pravim da bih išla na Žabljak sa svojom porodicom. Badnjaci koštaju koliko date. Ima tu pšenica, ona je koštala tri eura i badnjići oni koštaju četiri", kazala je Jovana.

Običaj kupovine badnjaka je novijeg datuma, a sveštenik Pavle Božović objašnjava da je značaj zapravo u samom prazniku.

"Običaji imaju u sebi čak etimološki nešto što ukazuje da je to nešto obično, a ovdje kod ovog praznika i događaja nema ništa obično: nebo se grli sa zemljom, Bog postaje čovjek, ono što je vječno susreće se sa onim što je vremenito", istakao je Božović.

A porukama mira i ljubavi, trebali bi se, poručuje Božović, voditi tokom cijele godine, a ne samo za praznike.

Nalaganje badnjaka biće organizovano sjutra veče širom Crne Gore.

Bonus video: