Milioni nekad (ne)pomažu - advokati tvrde da sudovi kod prihvatanja garancija previše zaziru od suda javnosti

Apelacioni sud je na zalasku prošle godine omogućio nekolicini optuženih u predmetima korupcije i organizovanog kriminala da se brane sa slobode dok, s druge strane, milionska jemstva u novcu i nekretninama nisu pomogla nekim drugim optuženim

30171 pregleda 46 reakcija 14 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić i nekadašnji pomoćnik direktora policije Dejan Knežević prije dva dana udahnuli su svjež vazduha van zidina spuškog zatvora, pošto su pušteni da se brane sa slobode.

Jovanić se tereti za malverzacije u stečajnim postupcima ali je Apelacioni sud krajem prošle godine potvrdio odluku Višeg da mu prihvati jemstvo od 768 hiljada eura u nekretninama, koje je ponudila njegova porodica.

Garanciju za Kneževića od 760 hiljada eura u nekretninama dali su njegovi prijatelji a prihvatio je, istog dana, takođe Apelacioni sud.

Knežević se tereti da je odavao tajne podatke članovima kavačkog klana.

Advokati tvrde da su ove odluke pravilne i da su sudovi do sada previše zazirali od suda javnosti.

"Pravilno što je počeo Apelacioni sud da zanemaruje donekle to očekivanje javnosti i donosi zakonite, pravilne i savjesne odluke po pitanju pritvora tim određenim okrivljenima, jer u većini tih slučajeva je taj pritvor i baziran na tom očekivanju javnosti", kazala je za Televiziju Vijesti advokatica Andrijana Razić.

S druge strane, u istom predmetu kao i Knežević, je i predsjednik opštine Budva Milo Božović ali njemu ni jemstvo od preko milion i 300 hiljada eura nije pomoglo da se sa slobode brani od optužbi da je, kao poslanik u Skupštini i član Odbora za bezbjednost, odavao tajne informacije kavačkom klanu, i učestvovao u švercu tone i po kokaina.

Iz Višeg suda su odbijanje obrazložili time što je u pitanju krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža i koje je posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedica. Odbijeno je i jemstvo od oko 540 hiljada eura za bivšeg direktora Uprave za nekretnice Dragana Kovačevića, zato što je dio davalaca jemstva pod finansijskom istragom.

Krajem prošle godine da se brane sa slobode omogućeno je i Marku Vučiniću i Marjanu Bevenji, osumnjičenima da su pripadnici kriminalne grupe sina bivše predsjednice Vrhovnog suda Miloša Medenice ali je on, s druge strane, ostao u pritvoru, pošto je Apelacioni sud utvrdio da je dio njegovog ponuđenog jemstva od gotovo 789 hiljada eura, pod finansijskom istragom.

Iako u ovim slučajevima suđenja još nisu ni počela a u drugim generalno predugo traju, Razić ističe da pritvorski predmeti moraju imati prioritet.

"Predmeti hitne prirode, koji po samoj postavci po Zakoniku o krivičnom postupku, moraju da se rješavaju brzo", rekla je Razić.

Ministar pravde Andrej Milović nedavno je najavio da će se založiti da se ukine odredba Krivičnog zakonika koja propisuje da se pritvor, ako se presuda ne donese za tri godine, ukida. Za Razić je to neprihvatljivo.

"Apsolutno kršenje svih mogućih prava okrivljenog, svih mogućih standarda demokratije, vladavine prava", kazala je Razić.

Bonus video: