Državni organi i preduzeća izdvajaju pozamašan novac za konsultante na poslovima medijske promocije

Budžetom za ovu godinu planirano je manje novca za konsultantske usluge ali državni organi i preduzeća godinama nemilice troše novac na te stvari. Za konsultante za poslovima medijske promocije u Ministarstvu kulture i medija od 2022. izdvojeno skoro 23.000 eura, a Elektroprivreda, i pored devet zaposlenih u PR službi, angažuje konsultante iz ove oblasti

29468 pregleda 16 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Ministarstvo kulture i medija nema PR službu, ali ni samostalnog savjetnika za odnose s javnošću, iako je to predviđeno sistematizacijom.

Zato angažuje konsultante na poslovima medijske promocije za koje izdvaja pozamašnu sumu novca - čak 23.000 eura od 2022. godine, pokazuju podaci koje su Televiziji Vijesti dostavili iz ovog resora.

"Od juna do decembra 2022. godine za eksterno angažovanje pravnih i fizičkih lica na poslovima medijske promocije isplaćeno je ukupno 10.329 eura (1.291 euro u prosjeku mjesečno za period od osam mjeseci), dok je u periodu od od januara do oktobra 2023. godine, za istu vrstu usluge isplaćeno ukupno 12.799 eura (1.279 u prosjeku mjesečno za period od 10 mjeseci)", saopšteno je Televiziji Vijesti iz Ministarstva kulture i medija.

I u Ministarstvu javne uprave, i pored dvoje zaposlenih u PR službi, od 2022. godine angažuju jednog eksternog konsultanta kog plaćaju 800 eura mjesečno.

Da je i njima potrebna ova vrsta eksterne pomoći, priznaju i u Upravi prihoda i carina gdje povremeno angažuju dva konsultanta za potrebe PR-a, ali ćute o tome koliko ih plaćaju. Kažu da im je potrebna ova vrsta podrške jer su, od sistematizovana četiri radna mjesta u Birou za odnose s javnošću, popunjena samo dva, od čega je jedan na privremenom odsustvu.

I iz državnih preduzeća stižu interesantni podaci. Tako Elektroprivreda ima devet zaposlenih u PR službi, ali ipak angažuje i spoljne konsultante.

"Broj zaposlenih je uglavnom dovoljan, s tim što, u zavisnosti od poslovnih izazova, dolazi i do perioda kada je primjetan deficit broja zaposlenih, naročito u kontekstu organizacije složenih događaja. Za eksterno angažovanje konsultanata iz oblasti PR-a u 2023. godini ukupno je izdvojeno 2.600 eura, što je na nivou iznosa iz prethodnih godina", saopšteno je iz EPCG.

I u CEDIS-u priznaju da angažuju konsultante, i pored četvoro zaposlenih u PR službi, ali prećutkuju koliko ih plaćaju. Iz Službe za odnose s javnošću Glavnog grada kažu da imaju sedam osoba u PR službi i da ne angažuju konsultante.

Iz kabineta gradonačelnice Olivere Injac, uprkos višenedeljnom čekanju, ne odgovaraju na naša pitanja o angažovanju konsultanata, iako naša nezvanična saznanja govore da ih imaju.

Za Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu ovi podaci mirišu na neracionalno trošenje novca.

"Ako imate zaposlene koji treba da obavljaju tu vrstu poslova iz PR službe, onda je potpuno nepotrebno da vi angažujete nekoga izvana, osim ako nećete da mu učinite. Može se reći da je to pokazatelj jednog rasipničkog odnosa državnih organa i javnih organa odnosno ustanova i preduzeća prema javnom novcu", rekla je Mrdović.

Ipak, Mrdović smatra da je situacija mnogo ozbiljnija.

"To je vrh ledenog brijega jer kada biste zagrebli po bilo kojoj javnoj ustanovi ili po većini državnih preduzeća ili državnih organa, ja sam potpuno sigurna da bi se našle te stvari. Tako da kada se sve sublimira, onda se dođe do zaista velikih milionskih iznosa koji se na godišnjem nivou iz državne kase odnosno od novca svih građana izdvajaju za te takozvane konsultantske ugovore", kazala je Mrdović.

Budžetom za ovu godinu je za ukupne konsultantske usluge planirano 16 miliona eura, što je smanjenje od 3,3 miliona eura, odnosno 15 odsto.

Bonus video: