Danilovgradski kružni tok služi i kao parking, građani ne vide korist od njega

Odbornik lokalnog parlamenta Vuk Iković smatra da ovo rješenje nije dobro i da je uništena zelena površina, iz Opštine Danilovgrad kažu da će nadomjestiti uklonjena stabla

7633 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Kružni tok na raskrsnici ulica Lazara Đurovića, Prve bokeljske brigade, Vlajka Đuranovića i Njegoševe u Danilovgradu stavljen je u funkciju krajem prošle godine.

Nerijetko on posluži i kao parking.

Osim drugačijeg izgleda, građani, smatraju da ova raksrsnica nije mnogo toga promijenila u funkcionisanju saobraćaja.

"Ja mislim da ništa nisu riješili. Četiri žmigavca, naše pravilo, parkira se, četiri žmigavca i tu po dva tri sata ostane, nit ga ko dira, ni išta. Ti čekaš, sviraš. Mogli su oni ostavii i onaj prošli pa regulisati saobraćaj, da su htjeli da regulišu. Jer kružni tok tu ništa ne pomaže", smatra jedan od građana.

Sa građanima su saglasni odbornici lokalnog pralamenta.

"I učenici i kao svi pješaci su ugroženi a novac je potrošen i zeleni pojas je uništen. Pa znači li to da je ipak problem saobraćajna nekultura a ne samo kružni tok? I saobraćajna nekultura i rješenje su problem. Tim Preokreta je uputio alternativno rješenje opštini da ovaj dio ovdje bude zona za pješake i prilaz za osnovnu školu a da prilaz za motorna vozila bude sa druge strane, između gimnaizije i osnovne škole i na taj načn ne bi se zaustavljala vozila, ne bi bilo stajalište za bilo koji autobus, slobodniji prostor za pristup Domu zdravlja, a učenici ne bi bili pod pritiskom od vozila...", kazao je odbornik Preokreta Vuk Iković.

Problemtično je i to, dodaje Iković, što je zarad kružnog toka uništena još jedna zelena površina.

No, iz Opštine Danilovgrad smatraju suprotno – da je učinjen pravi potez za koji je izdvojeno 427.000 eura.

"Uzevši u obzir da se radi o najfrekventnijoj saobraćajnici u gradu, sa velikim brojem konfliktnih tačaka, ali i lokaciji na kojoj se nalazi Dom zdravlja, kao i dvije škole sa velikim brojem učenika, sigurni smo da je, primarno u pogledu bezbjednosti, izgradnja kružne raskrsnice, bila pravo rješenje, To svakako potvđuju i podaci sa terena u periodu od kada je saobraćaj ponovo uspostavljen", kažu iz Opštine Danilovgrad.

Dodaju i da će nadomjestiti uklonjena stabla pa će ovu saobraćajnicu, pored platana, krasiti i sadnice šimšira i lavade a biće ugrađen i sistem za navodnavanje u cilju održavanja njihove vitalnosti.

Bonus video: