Spisak najplaćenijih javnih funkionera nelogičan, Sošić: Zakonski okvir potpuno obesmišljen

"Mi dobijamo skraćeni spisak koji želi da nam prenese neku poruku, vjerovatno u kontekstu trenutne borbe sa raznim sindikatima, da je plata premijera najniža od 1000 najvećih"

16168 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Govorimo o zakonu o zaradama u javnom sektoru i tome da mi nemamo zakon o javni ustanovama: Sošić, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Govorimo o zakonu o zaradama u javnom sektoru i tome da mi nemamo zakon o javni ustanovama: Sošić, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Nije 1.001 noć, ali jeste spisak 1.000 zanimljvih priča. Dokument o 1.000 najplaćenijih javnih funkcionera u državi, koji je objavila Vlada, ukazuje na brojne nelogičnosti.

Najveću platu od 4.000 eura prima vrhovni državni tužilac, dok su najveći dio spiska zauzeli ljekari, pa tužioci, sudije i činovnici MUP-a – od kojih jedan, iako, neraspoređen prima platu od skoro 2.600 eura.

Veću platu od premijera koji se nalazi na 1000. mjestu imaju u hijerarhiji dosta niži državni službenici i činovnici kao na primjer državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede ili direktorica ASK-a Jelena Perović sa platama od oko 3.000 eura ali i direktor Muzičkog centra, koji zarađuje gotovo 2.000. Plata premijera Milojka Spajića iznosi 1.815 eura.

U Institutu Alternativa (IA) tvrde da su za nelogične plate kriva loša zakonska rješenja.

"Do ovog haosa smo došli zbog nedovoljno dobrog zakonskog okvira odnosno zakonskog okvira koji je naknadnim izmjenama potpuno obesmišljen. Govorimo o zakonu o zaradama u javnom sektoru i tome da mi nemamo zakon o javni ustanovama", kazao je istraživač javnih politika u IA, Marko Sošić.

Ipak ovaj spisak nije konačan jer se na njemu ne nalaze svi zaposleni u javnom sektoru, prije svega zaposleni u javnim, državnim i lokalnim preduzećima, kao i u Javnom servisu i na Univerzitetu Crne Gore.

"Ministarstvo finansija od 2016. ima obavezu vođenja centralizovanog registra svih zarada u javnom sektoru Crne Gore. Cio javni sektor kako to zakon definiše što znači da obuhvati i lokalne samuprave i javna preduzeća i ono tu obavezu nije ispunilo", navodi Sošić.

Iako su iz Vlade najavili da će u februaru objaviti i plate na RTCG-u i Unverzitetu, Sošić sumnja da je svrha ovog spiska dnevno-politička.

"Mi dobijamo skraćeni spisak koji želi da nam prenese neku poruku, vjerovatno u kontekstu trenutne borbe sa raznim sindikatima, da je plata premijera najniža od 1000 najvećih".

Da li Vlada, onako kako propisuje zakon, ima spisak svih koji platu dobijaju iz budžeta i zašto taj dokument nije objavljen ostalo je nejasno, jer niko iz kabineta premijera Milojka Spajića, do emitovanja ovog priloga nije odgovorio na pitanja Televizije Vijesti.

Bonus video: