Slučaj "Tunel": Kada se završi popis znaće se da li su ukradeni samo pištolji i da li je neko kontaminirao dokaze

U međuvremenu svi osumnjičeni u ovom predmetu napuštaju Spuž

15118 pregleda 62 reakcija 17 komentar(a)
Tunel, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Tunel, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Tačno četiri mjeseca otkako je objelodanjeno da je otkriven tunel koji vodi od iznajmljenog stana u Njegoševoj ulici u Podgorici do depoa Višeg suda, iz te institucije za TV Vijesti su kazali da će u narednih nekoliko nedjelja završiti popis.

Time će tužilac koji rukovodi istragom konačno znati da li su iz depoa ukradeni samo pištolji i da li je neko kontaminirao dokaze.

U međuvremenu svi osumnjičeni u ovom predmetu napuštaju Spuž.

U opoziciji kažu da bi trebalo saslušati čelnike bezbjednosnog sektora i utvrditi zašto je ovoliko vremena slučaj koji je šokirao crnogorsku I širu javnost i dalje bez epiloga.

Još par sati i Katarina Baćović, Nikola Milačić, Ivica Piperović i Marijan Vuljaj napustiće spuške zidine, u koje su proveli nepuna tri mjeseca zbog sumnje da su učestvovali u obijanju depoa Višeg suda. Vrhovni sud odbio je juče da im produži pritvor za još tri mjeseca.

U obrazloženju piše da tužilac Marko Mugoša, između ostalog, nije naveo dovoljne razloge da za Baćović postoji opasnost od bjekstva, kao ni da bi Milačić ili Piperović mogli sa slobode da sakriju ili unište ukradene stvari iz depoa.

Iako predlog za dalje trajanje pritvora nije detaljno obrazložen, sudije najvišeg suda u zemlji ne opovrgavaju postojanje sumnje da ova četvorka ima veze sa najvećim bezbjednosnim skandalom u zemlji.

Iz Osnovnog tužilaštva više puta su ukazali da je u ovom slučaju izostalo utvrđivanje jedne od ključnih činjenica, a to je tačan popis stvari koje su ukradene iz depoa, koji traje već četiri mjeseca, a koji je u nadležnosti Višeg suda.

Iz tog suda za TV Vijesti kažu da je popis nekoliko hiljada predmeta pri kraju.

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Nikola Zirojević podsjeća na izjavu bivšeg ministra policije Filipa Adžića koji je ubrzo po obijanju depoa kazao da je ovaj slučaj, što se tiče kopača i pomagača, riješen, da bi se sada svi domogli slobode.

Sa Zirojevićem je saglasan i predsjednik Odbora za bezbjednost Miodrag Laković koji je na društvenoj mreži X napisao da iako su se nadležni hvalili da je slučaj riješen, osumnjičeni su pušteni na slobodu.

Zbog obijanja podrumskog depoa Višeg suda, koji je okružen institucijama koje su pod pojačanom pažnjom bezbjednjaka, ali i sama zgrada jer u njoj radi v.d. predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković koja je štićena ličnost, do danas niko nije odgovarao. Iz opozicije kažu da bi to trebalo da se promijeni.

Zbog tunela iza rešetaka je jedino Vladimir Erić, kome je određen ekstradicioni pritvor u Stokholmu, dok se za još trojicom Lozničana traga.

Bonus video: