Na Listi ljekova 81 novi lijek, skinut 21

Iz Ministarstva zdravlja najavljuju i da će od ove godine osnovna lista biti revidirana tri, umjesto dva puta, te da će usvojiti Uredbu o maksimalnoj cijeni ljekova

2651 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Krajem prošle godine usvojena je Lista ljekova na kojoj se nalazi 81 novi, dok je s liste skinut 21 lijek, uglavnom zbog zahtijeva samog proizvođača.

Svaki skinuti lijek ima adekvatnu zamjenu kazala je gostujući u Bojama jutra TV Vijesti državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja, dr Milena Cojić.

"Od ukupno 1.519 ljekova koji se nalaze na osnovnoj listi, 107 je na doplatnoj. Participacija po jednom receptu košta 36 centi. Doplatni ljekovi su oni za koje treba da platite nešto više novca, euro, dva, tri. Da li će se lijek naći na doplatnoj listi zavisi od proizvođača. Ministarstvo zdravlja je propisalo da se isti ljekovi moraju uskladiti s cijenama, pa se ne može desiti da jedan košta tri eura, drugi osam. Ukoliko ne želi da se uskladi proizvođač može da zatraži da se nađe na doplatnoj listi, ako to ne želi, on podnosi zahtjev da se skine s liste."

Iz Ministarstva zdravlja najavljuju i da će od ove godine osnovna lista biti revidirana tri, umjesto dva puta, te da će usvojiti Uredbu o maksimalnoj cijeni ljekova.

Bonus video: