Put Pljevlja - Bijelo Polje: Izgradnja mostova tek počela, trebalo da bude završena prije tri i po godine

Uprkos najavama, neizvjesno je hoće li se radovi završiti i u ovoj godini

7902 pregleda 26 reakcija 10 komentar(a)

Umjesto novom, modernom saobraćajnicom, od Pljevalja preko Mijakovića, Potkrajaca, Lijeske i Vrulje do Bijelog Polja, stiže se makadamskim putem.

Završetak saobraćajnice zavisi od dva mosta, čija je izgradnja tek počela, a trebalo je da bude završena prije tri i po godine. Uprkos najavama, neizvjesno je hoće li se završiti i u 2024.

Novi rok za izgradnju sedam i po kilometara duge dionice puta Pljevlja - Bijelo Polje je novembar ove godine.

Mještani koji tamo žive ističu da ne bi bilo dobro da se još jednom probije.

"Ovo je jedna veza koja je projektovana do veze sjeveroistočni dio Crne Gore sa Pljevljima, Žabljakom dalje sa Bosnom. Jedna ozbiljna investicija za Crnu Goru koja, nažalost, još uvijek nema svoju finalnu realizaciju, značajna stvar za ljude ovog prostora, jedan značajni iskorak za 21. vijek", kaže Milko Živković, mještanin pljevaljskog sela Lijeska.

A, u 21. vijeku, na taj iskorak se godinama čeka. Ako se u novembru ne dočeka, neće proći bez ozbiljnih posljedica, kažu iz Uprave za saobraćaj za TV Vijesti:

"Ukoliko ne bude strogo poštovan usvojeni dinamički plan izvođenja radova, onda će se pristupiti proceduri raskida ugovora, aktiviranju sredstava obezbjeđenja i raspisivanju novog tendera."

Kompanija “Tehnoput MNE” ranije ih je obavijestila da ne može da izvodi radove na putu prema ugovorenim cijenama, ali je prethodna Vlada omogućila određenu pomoć. Da je ugovor sa izvođačem raskinut, morao bi se raspisivati novi tender, a procedura bi trajala možda i dvije do tri godine.

Tehnoput je trebalo da posao završi za 365 dana, odnosno do 8. juna 2020. Pošto nije, preostali su radovi, kako kažu iz Uprave za saobraćaj, na izgradnji dva mosta, izradi dijela kolovozne konstrukcije i postavljanju saobraćajne opreme i signalizacije.

"Do sada su izvedeni radovi u vrijednosti oko 4.100.000,00 eura. Saglasno ugovoru do završetka pomenuta dionice ostalo je da se realizuje 4.600.000,00 eura. Navedena sredstva će biti obezbijeđena iz kapitalnog budžeta", dodaju iz Uprave.

Značaja ove dionice svjestan je i prvi čovjek Pljevalja Dario Vraneš.

"U decembru prošle godine sva tri puta koja vode iz Pljevalja ka centru države svakodnevno su zatvarana i put preko Jasenovog polja i put kanjonom Tare, a nažalost ovaj put preko Mijakovića, odnosno dolje u Mateševo su zatvarane, mi smo imali velike probleme zbog toga, odsječeni smo bili od centra države, čak za neke hitne situacije koje su se dešavale u gradu morali smo ići u Užice, neki hitni pacijenti nisu mogli ići u Podgoricu, nego smo se morali oslanjati na susjedne države", kaže Vraneš.

Hoće li se mještani konačno oslanjati na svoj novi put, vidjećemo za devet mjeseci.

"Ja sam skeptik, da se mi sretemo krajem 2024. godine i da konstatujemo da je put završen", kaže Milko Živković.

Bonus video: