Carev most prepušten zubu vremena

Jedni ga devastiraju, drugi od toga brane. I tako tavoreći između dvije krajnosti, ovaj impozantni objekat dočekuje 130. rođendan

7529 pregleda 9 komentar(a)

Iako mostovi spajaju ljude, za nikšićki Carev most se istovremeno može reći i da ih razdvaja. Jedni ga devastiraju, drugi od toga brane. I tako tavoreći između dvije krajnosti, ovaj impozantni objekat dočekuje 130. rođendan.

"Da se prave auto otpadi, da se prave betonske hale oko nega, ali borba je bila I sačuvali smo ga od raznih naleta. I dan danas dominira ovim terenom", kaže mještanin Kličeva Dejan Nikčević.

Građen uz finansijsku pomoć Rusije 1894. godine, u vrijeme Cara Aleksandra III Romanova i knjaza Nikole, bio je najveći građevinski poduhvat u Crnoj Gori. Služio je kao spona Nikšića sa jugom države, izgradnja je trajala nekoliko godina uz angažovanje brojnog ljudstva, ali su glavni radovi završeni već za pola godine.

A koliko će nama trebati da ga uredimo i konačno privedemo namjeni?

"Rade se tu mobilijari razni, ali ne mogu da opstanu. Nesavjesni građani to polome. Valjalo bi vidjeti da se osvijetli, kao i svi mostovi po Evropi, da se da briga, da se ukaže poštovanje. Dolaze stranci, ekskurzije djece organizovane.. Ja sam 2013. godine urgirao na Cetinju da se stavi pod zaštitu. I stavljen je pod zaštitu države, ali ništa bolje", dodaje Nikčević.

Boljem se, kažu iz lokalne Turističke organizacije, mogu nadati tek kad bude čisto.

"Nažalost, neki uticaji se tamo pojavljuju i ne dozvoljavaju nam da ga valorizujemo kako bismo željeli. Prije svega, jako loša ekološka slika", kaže Mitar Barać, direktor TO Nikšić.

Za to su odgovorne druge opštinske službe koje su, za sada, u ovom smislu bez učinka.

"Uz prethodnu saglasnost naše Agencije za zaštitu ličnih podataka postaviti video nadzor na tim lokacijama, između ostalog i na Crevom mostu", rekao je Veselin Čurović, načelnik Komunalne policije Nikšić.

Da animiraju opštinske vlasti, pokušavaju i u rukovodstvu Mjesne zajednice Kličevo kojoj most pripada. Čekaju da opština otkupi zemlju oko mosta i da im je na raspolaganje.

"Da izradimo sportske terene koji nedostaju Kličevu I služe za društvene manifestacije. Tražili smo i da se ugrade kamere da bi tako probali da ga zaštite, vjerovatno će to u jednom trenutku da odobre, ali kasnimo", kazao je Branislav Eraković, predsjednik MZ Kličevo.

S tim se ne mire u NVO Pandurica, pa su prije dvije godine 20. juna ovdje pokrenuli događaj Dani porodice Romanov. Iz TO kažu da je ovo možda dobar početak, a mještani očekuju da se krene dalje.

"Možda ta manifestacija postane zamajac da se svi kao zajednica više okrenemo tom lokalitetu", kaže Barać.

Nikčević, na pitanje vjeruje li da most čeka bolje nas i bolja vremena, kaže: "Most čeka otkako je napravljen bolja vremena i nas. A i bolje pojedince, da dođu i da rade nešto".

Bonus video: