Glavni odbor Sindikata prosvjete donio odluku o minimumu procesa rada: Štrajk ako se ne povećaju plate

"Mi smo se opredijelili za model kao što je u BiH ili u Hrvatskoj, da minimum procesa rada bude tako što neće biti procesa nastave u osnovnim i srednjim školama", rekao je adomir Božović, predsjednik Sindikata prosvjete

20149 pregleda 121 reakcija 81 komentar(a)
Božović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Božović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Iako su školska zvona označila regularan početak drugog polugodišta, nije izvjesno da će klupe u crnogorskim školama biti pune i narednog mjeseca.

Glavni odbor Sindikata prosvjete donio je odluku o minimumu procesa rada tokom štrajka, koji najavljuju za 15 dana, ako ne dobiju pozitivne odgovore iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, o njihvom zahtjevu za povećanje plata.

Prema informacijama TV Vijesti, jednom dijelu sjednice prisustvovala je ministarka prosvjete, nauke i inovacija Andjela Jakšić Stojanović.

Ukoliko januarska plata prosvjetarima ne bude veća deset odsto, Sindikat ide u štrajk, a o minimumu procesa rada odlučili su na današnjem Glavnom odboru.

"Mi smo se opredijelili za model kao što je u BiH ili u Hrvatskoj, da minimum procesa rada bude tako što neće biti procesa nastave u osnovnim i srednjim školama. Nastavnici su dužni da određeni period dana provedu u ustanovama, da se bave sređivanjem pedagoške dokumentacije, stručnim usavršavanjem i nekim aktivnostima, ali da nastave nema. Ovo je malo radikalniji pristup, trebaće još jedno 15 ili 20 dana da prođemo određene procedure, da prikupimo potpise, da najavimo Ministarstvu, dakle u skladu sa zakonom, dakle vodićemo pregovore s Ministarstvom", istakao je Radomir Božović, predsjednik Sindikata prosvjete.

Kada su u pitanju vrtići, stvar je nešto drugačija.

"Vrtići rade, moguće ako se dobro sjećam da je malo kraćeno radno vrijeme vaspitačima i nastavnom osoblju, ali prihvat djece, smještaj i boravak. Takođe boravak u resurnim centrima i obrazovnim centrima biće po redovnom stanju", rekao je Božović.

Sastanku je prisustvovala i Jakšić Stojanović sa saradnicima, a Božović kaže da je dijalog bio konstruktivan.

"Nijesmo dobili neke konkretne predloge sa strane ministarke onako čvrste ili jake, ali njeno uvjerenje da želi da nam pomogne je nesporno", poručio je Božović.

U emisiji Boje jutra na TV Vijesti iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija su istakli da već osam godina nije donesen akt o minimumu procesa rada u prosvjeti, pa poručuju:

"Moramo imati neku društvenu odgovornost i društvenu svijest da nikako nije dobro i da ne možemo organizovati štrajk koji bi značio obustavu rada i neobrazovanje djece, neprimanje djece u predškolskim ustanovama", rekao je Marko Šljukić iz tog ministarstva.

Ukoliko se to, ipak, desi i, kako kažu, Sindikat jednostrano odredi minimum procesa rada, na potezu su drugi organi.

"Ministarstvo prosvjete nije nadležno za donošenje odluke ili reagovanje na donošenje akta o minimumu procesa rada već su to, kako je Zakonom o štrajku predviđeno, nadlažne inspekcije, inspekcije rada i upravna inspekcija koje prate tu oblast", poručio je Šljukić.

Naredni sastanak predstavnika Sindikata i Ministarstva planiran je za petak.

Bonus video: