I sindikat uprave i pravosuđa od 1. februara na ulicama: Traže povećanje plata

Iz Sindikata uprave i pravosuđa tvrde da je Vlada odbila da sa njima sjedne za zajednički sto, kako bi pokušali da se dogovore o povećanju njihove plate za deset odsto, shodno Granskom kolektivnom ugovoru

7352 pregleda 31 reakcija 32 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Sa konferencije za medije, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Svi su izgledi da će u februaru ulice biti pune nezadovoljnih radnika. Pored prosvjetara i zaposlenih u zdravstvu koji su najavili mogućnost protesta, na taj način će za veće plate već 1. februara ispred zgrade Vlade pokušati da se izbore zaposleni u upravi i pravosuđu.

Iz Sindikata uprave i pravosuđa tvrde da je Vlada odbila da sa njima sjedne za zajednički sto, kako bi pokušali da se dogovore o povećanju njihove plate za deset odsto, shodno Granskom kolektivnom ugovoru.

“Do onih velikih obećanja od hiljadu i nešto eura možemo doći i manjim koracima, a to je poštovanjem Granskog kolektivnog ugovora koji je prethodno potpisan. Dakle, nemoguće je da ne možemo uvećati platu na godišnjem nivou za svega 70, 80 eura u prosjeku, a da pričamo da ćemo omogućiti plate od hiljadu i nešto eura”, kazao je Edin Mušović iz Sindikata uprave i pravosuđa.

“Ova vlast, odnosno svi zajedno iz vladajuće garaniture, odbili su nanovo pruženu ruku saradnje, nisu nas udostojila ni poziva+Gospoda iz vlasti, ako neće da plate kako zaslužuje pravosuđa i poreske uprave, ako neće da plate jednog prosvjetara i zdravstvenog radnika adekvatno, imaće ono što se svakodnevno dešava, odlazak mladih i stručnih ljudi u život gastarbajtera trbuhom za kruhom”, istakao je predsjednik Sindikata Nenad Rakočević.

Nezadovoljni zbog neispunjavanja njihovog zahtjeva, za 1. februar zakazali su protest ispred zgrade Vlade na koji su pozvali sve one čije interese zastupaju – preko 25 hiljada zaposlenih. Imaju plan u slučaju da se Vlada i tada ogluši o njihov zahtjev.

“Ukoliko ne budu imali sluha i nastave i dalje tvrdo sa nepoštovanjem Granskog kolektivnog ugovora, dakle nepoštovanjem zakona, sljedeći korak je i mogućnost obustave rada za neki period+Jedna od opcija je i blokiranje saobraćajnica u svim gradovima, protesti ispred svih organa i ustanova gdje naše članstvo”, rekao je Rakočević.

Ne isključuju ni mogućnost udruživanja sa ostalim sindikatima, od kojih su prosvjetari i zaposleni u zdravstvu takođe najavili mogućnost štrajka narednog mjeseca.

Bonus video: