Vlada nije raskinula ugovor sa kompanijom Tara, smjenjuju bord EPCG

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović rekao Televiziji Vijesti da je današnja odluka dobra mjera kompromisa i da je naišao na razumijevanje kolega. Pošto je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović potpisao zakone koje je nedavno vratio Skupštini, a ona ih ponovo usvojila, Vlada je pokrenula i smjenu borda direktora EPCG

21793 pregleda 24 reakcija 25 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Vlada danas nije raskinula ugovor sa kompanijom Tara resources o otvaranju rudnika Brskovo u Mojkovcu, ali je zadužila međuresornu komisiju da u roku od mjesec napravi detaljnu analizu, na osnovu koje će donijeti konačnu odluku.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović rekao je Televiziji Vijesti da je današnja odluka dobra mjera kompromisa i da je naišao na razumijevanje kolega.

"Finalni zaključak Vlade Crne Gore je da se formira međuresorna radna grupa koja bi u jednom ograničenom vremenskom priodu, još jedanput sagledala cjelokupnu situaciju i došla do optimalnog rješenja odnosno do konačne odluke da li ugovor treba raskinuti ili ne", rekao je Mujović.

Taj posao bi trebalo da završi za mjesec, a ministar podsjeća da koncesionar nije dostavio potpunu dokumentciju i da njegova studija izvodljivosti nije u skladu sa crnogorskim zakonima. Ističe da i dalje postoje otvorene sumnje o uticaju rudnika na zdravlje građana Mojkovca. Komisija treba i da sagleda koliko bi raskid ugovora eventualno koštao državu.

"Da li bi ova država bila u poziciji da plaća neke velike odštete. Ovo je neka dobra mjera kompromisa jer nikako ne treba srljati, ići grlom u jagode, smatram da je istina na stani nas, onih koji traže raskidanje ugovora I mislim da mjesec dana rada komisije neće sa tog aspekta ništa promijeniti", kazao je Mujović.

Ne želeći da prejudicira stav Komisije, ministar prenosi utisak sa današnje sjednice.

"Smatram da sam naišao na razumijevanje od svojih kolega, a kada dođe do glasanja vidjećemo ko što podržava".

A nakon što je predsjednik države Jakov Milatović juče potpisao Zakon o privrednim društvima, Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o potrebi sazivanja skupštine akcionara Elektroprivrede.

"Sada je obaveza da se postupi prema stavu Vlade i u roku od osam dana od dana donošenja odluke Skupština akcionara treba da bude sazvana, da postojeći odbor direktora treba da bude razriješen I formiran novi odbor direktora EPCG".

Mujović kaže i da se na konkurs njegovog resora prijavilo više od 50 kandidata za tri mjesta u Bordu direktora EPCG koja delegira Ministarstvo i da će se truditi da izaberu najbolje.

Bonus video: