Prvi rezultati popisa - na Televiziji Vijesti od 11 sati

Pres konferenciju Monstata povodom popisa koji je održan od 3. do 28. decembra prošle godine pratite direktno od 11 sati

19437 pregleda 42 reakcija 40 komentar(a)
Foto: Monstat
Foto: Monstat

Uprava za statistiku - Monstat predstaviće danas preliminarne rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori, koji je održan od 3. do 28. decembra prošle godine.

Pres konferenciju Monstata možete pratiti direktno, od 11 sati, na Televiziji Vijesti.

Popis je održan od 3. do 28. decembra, nakon što je njegov početak više puta prolongiran zbog zahtjeva opozicije i vijeća manje brojnih naroda da se prethodno ispune određeni uslovi za njegovo sprovođenje.

Početak popisa bio je najavljen za 1. novembar, ali ga je 44. Vlada na prvoj sjednici nakon njenog konstituiranja odgodila za 1. decembar, zbog prijetnji opozicije da će ga bojkotovati, jer u popisnim komisijama nema njenih članova.

Vlada i predstavnici opozicije i vijeća manje brojnih naroda su nakon toga potpisali Sporazum o popisu, kojim, između ostalog, predviđeno proširivanje popisnih komisija, kontrolu unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru i zabrana partijama da sprovode kampanju vezanu za popis.

Krajem novembra je Vlada odlučila da početak popisa stanovništva bude odložen za 3. decembar, što je bio zahtjev najjače opozicione stranke, Demokratske partije socijalista (DPS).

Popis u Crnoj Gori trebalo je da bude održan 2021. godine, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa.

Prethodni popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori održan je 2011. godine.

Bonus video: