Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva: Možda ćemo odmah ići na generalni štrajk

"Radiće se ono što etika i medicina nalaže u hitnoći, sve ostale stvari biće na neki način smanjene", kaže Babović

11116 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)

Predstavnici različitih sindikata i Vlade sve češće razgovaraju o povećanju zarada, ali do konkretnih dogovora se ne dolazi. Tako je bilo i na današnjem sastanku predstavnika reprezentativnih sindikata zdravstva, sa ministrima finasija i zdravlja, Novicom Vukovićem i Vojislavom Šimunom.

"Iznijeli smo stav i konkretan predlog naše administracije da se u okviru postojećih, znači budžetskih sredstava, srednjem medicinskom kadru ponudi u vidu znači izvjesnog modaliteta preko menadžmenta stimulacija - prelazno rješenje koje bi omogućilo povećanje plata", rekao je Šimun.

Kaže da bi se povećanje medicinskom kadru moglo sprovesti brzo, ali da novca za nemedicinski kadar nema. Iz sindikata mu odgovaraju da zaposlene ne žele da dijele na taj način.

"Danas je akcentovan srednji medicinski kadar, znači sa tim školovnim obrazovanjem. Što se tiče određenih strukovnih izdvajanja, nikada neću podržavati podjelu na medicnisko i nemedincinsko, što je bilo u prethodnom periodu", rekao je Mihailo Babović, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva.

Zato, poručuje Babović, od priprema za štrajk ne odustaju.

"Samo nam je još potrebno da najavimo štrajk. Možda ćemo čak i preskočiti i štrajk upozorenja, možda ćemo ići odmah na generalni štrajk. Radiće se ono što etika i medicina nalaže u hitnoći, sve ostale stvari biće na neki način smanjene. Nećemo imati, znači, pun kapacitet rada, kao u periodu redovnih okolnosti", kazao je on.

Konkretniji potezi znaće se već u ponedjeljak, za kada Babović najavljuje sjednicu Glavnog odbora Samostalnog sindikata, na kojoj će predstaviti ponudu Vlade, kojom su nezadovoljni.

Bonus video: