Mujović: Korektno ćemo postupiti prema kompaniji Tara Resources i odlučiti kako zakon nalaže

Ministar rekeo da će Tara Resources imati predstavnika u međuresornoj komisiji. "Odgovor Vlade Crne Gore prema kompaniji Tara Resources će biti fer, iako i dalje tvrdim da je ponašanje te kompanije krajnje nefer", kazao je on

9772 pregleda 18 komentar(a)

Tara Resources imaće predstavnika u međuresornoj komisiji koja će ispitati koncesioni Ugovor o otvaranju Rudnika Brskovo kaže, resorni ministar Saša Mujović.

Iz te kompanije juče su saopštili da nema pravnog osnova da se raskine ugovor koji su sa Vladom potpisali 2010. godine, jer tvrde da su dostavili potrebnu tehničku dokumentaciju.

''Odgovor Vlade Crne Gore prema kompaniji Tara Resources će biti fer, iako i dalje tvrdim da je ponašanje te kompanije krajnje nefer. Zaista veliki majstori prezentacija, saopštenja, a neko ko ne poštuje ne povinuje se jasnoj proceduri kako se do nekih dozvola dolazi. Ne prihvatam prezentacije, ne prihvatam poziv na sastanke gdje će me oni nešto uvjeriti i razuvjeriti, ja samo tražim da se dostavi dokumentacija koju zahtijeva zakonodavstvo naše zemlje'', kaže Mujović.

Mujović, koji je više puta ponovio da ugovor treba raskinuti, kaže da prvo treba da javnosti dostave verifikovanu studiju izvodljivosti i datum pod kojim je ona zavedena.

''Elaborat o uticaju na životnu sredinu koji su dostavili ili nijesu, da li su dobili odgovor od Agencije za zaštitu životne sredine, ako jesu koji i konačno da dostave tu famoznu studiju ekonomske opravdanosti rudnika, ako je imaju, odnosno, ako su je priložili, a ja tvrdim da nijesu, neka pokažu datum pod kojim je to zavedeno. Bićemo maksimalno korektni i maksimalno otvoreni, pružiti šansu, ispitati ali i odlučiti bogami onako kako to zakon nalaže", navodi ministar.

U narednom periodu treba da se odluči i hoće li se ponovo pokrenuti proizvodnja u Rudniku uglja Berane. Na današnjem sastanku ministra sa vlasnikom rudnika koji je u stečaju, predstavnicima Elektroprivrede i opštine Berane, zaključeno je da tome treba da prethodi detaljna analiza.

"Detaljna ekonomska analiza da li je taj projekat održiv, isplativ i održiv na duže staze, jer želimo da se odgovorno ponašamo. Proces pokretanja proizvodnje možemo otpočeti, međutim, ne bi bilo u redu da ostavimo probleme onima koji će doći poslije nas, da ljudi koji bi našli zaposlenje imaju neki mir i stabilnost", kaže Mujović.

Predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović kaže da bi zaposlenje 120 radnika značilo puno za tu opštinu.

"U ovom momentu moramo biti oprezni, a siguran sam da postoji dobra volja. Ekonomska analiza biće sveobuhvatna i pokazaće da li postoje mogućnosti za ponovno pokretanje proizvodnje u našem rudniku", navodi Todorović.

Vlasnik Rudnika Branko Zečević istakao je da postoje značajne zalihe uglja i da uz određene modele saradnje sa Elektroprivredom i Rudnikom uglja u Pljevljima, eksploatacija i proizvodnja može da počne za četiri do šest mjeseci od donošenja konačne odluke.

Predsjednik Odbora EPCG Milutin Đukanović saglasio se da je to realno, ali da prvo treba da se analiziraju modeli saradnje.

Bonus video: