Devedeset odsto stambenih objekata u Nikšiću nema protivpožarnu opremu

''Ne postoji objekat koji u potpunosti zadovoljava sve što je predviđeno zakonom o zaštiti i spašavanju.", kaže Miloš Vukotić, inspektor zaštite od požara

3613 pregleda 0 komentar(a)

Da do požara u stambenim objektima ne bi dolazilo, u najvećem broju slučajeva, dovoljno je da se u svakom ulazu nalazi ormarić sa protivpožarnom opremom. Međutim, u većini zgrada u Nikšiću, to je misaona imenica.

''U 90 posto ulaza u Nikšiću ne možemo se pohvaliti da je situacija dobra. Ne postoji objekat koji u potpunosti zadovoljava sve što je predviđeno zakonom o zaštiti i spašavanju.", kaže Miloš Vukotić, inspektor zaštite od požara.

Vukotić je pojačanje u nikšićkoj vatrogasnoj službi i njegov zadatak je da stambene zgrade obezbijedi opremom koja bi u slučaju izbijanja požara sačuvala ljude i imovinu. Upravnici ulaza će dobiti rok za nabavku hidrantske opreme, a ako ni to ne da rezultat, nagovještava primjenu kaznene politike.

Na pitanje misli li da će biti otpora kod stanara, kaže:

''Kod nekih postoji razumijevanje i spremnost na saradnju, a ima i sugrađana koji kažu - nema veze, ko zna kad će se desiti i hoće li se uopšte desiti.''

A da se to nerijetko dešava, najbolje znaju vatrogasci.

''Prošle godine ih je bilo 57 i to je smanjenje od 30 odsto u odnosu na godinu prije kada ih je bilo 81 i ta godina je bila jedna od težih. Najveći uzročnik su dimovni kanali i neispravna elektromreža", navodi Goran Tripković iz Službe zaštite i spasavanja Nikšić.

U Nikšiću je najviše starih i zapuštenih zgrada, u kojima se, i kada ima protivpožarnih aparata, oni ne koriste ili ne kontrolišu, kažu u agenciji koja se bavi održavanjem ulaza. Primjećuju da ni u novim objektima situacija nije bolja.

''Dešava se da investitor do samog tehničkog prijema zgrade tu opremu privremeno postavi nakon čega se uklanja. Dešava se i da tu opremu otuđuju, tako da i u zgradama gdje stanari imaju svijest da oprema treba da postoji nije adekvatno obezbijeđena.", kaže Jelena Mijušković iz Agencije za održavanje i adaptaciju zgrada.

Tripković kaže da je bilo primjera gdje ljudi iz neznanja nijesu upotrijebili sistem za gašenje vatre i poziva ih da se za savjet oko korišćenja obrate vatrogasnoj službi.

Bonus video: