Protest u centru Podgorice: "Staviti van snage plan koji je rađen isključivo u korist investitora"

Stanare, u namjeri da spriječe gradnju objekta, podržalI su brojni aktivisti i nevladine organizacije, uz poruku da se devastaciji Gorice mora stati na kraj

22889 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Luka Marsenić
Foto: Luka Marsenić

U samom centru Podgorice, na parceli koja je prije više od pet decenija planski izdvojena kao zelena površina, uskoro bi mogla da nikne nova zgrada.

Stanari okolnih zgrada i danas su protestovali zahtjevajući od nadležnih da ne dozvole da poplava betona u Podgorici zahvati i njihovo dvorište.

"Koristim priliku da se obratim nadležnima iz Glavnog grada i ministru Odoviću i da ih pozovem da u što kraćem roku reaguju, da se sastanu i nađu najbolji model, kako bi spriječili realizaciju katastrofalnog plana 'Nova varoš 2'. Naš predlog je da se on stavi van snage, jer je rađen isključivo u korist investitora, ne i u korist građana i prirode, kako bi to trebalo da bude", rekla je Ivana Radulović iz Mjesne zajednica Gorica.

protest Podgorica
foto: Luka Marsenić

"Ovo su, kao što vidite, drugi u nizu mirnog protesta, naravno da će oni uvijek biti mirni, s tim što ćemo, ako nam se ne izađe u susret, promijeniti način djelovanja, ako bude trebalo, zatvoriti bulevar, ulice i uraditi sve što je u našoj moći da zabranimo da se dalje uliva beton u naš centar grada", rekao je Adi Jakupović iz MZ Gorica.

Stanare, u namjeri da spriječe gradnju objekta, podržalI su brojni aktivisti i nevladine organizacije, uz poruku da se devastaciji Gorice mora stati na kraj.

"Ako želimo da gradimo gradove u kojima ćemo da živimo punim plućima, onda nam trebaju i zelene površine, a ne da se danas ova stabla sijeku i da se prostor pretvara u poslovnu ili stambenu zgradu koja ide u korist jednom ili dva čovjeka, a na štetu svih ostalih koji ovdje žive i borave", kazao je glavni koordinator Preokreta, ekolog Vuk Iković.

protest Podgorica
foto: Luka Marsenić

"Želim da verujem da zajedno možemo da očuvamo još jednu površinu koju žele da unište investitori i da se bogati bogate zarad nekih svojih planova koji nikako ne idu na korist građana, i želim da kažem da je kvalitet života kada ujutru otvoriš prozor i možeš da pogledaš u zelenilo, a ne u komšijin prozor koji gleda direktno na tvoj", rekla je Nevena Petković iz Centra za proučavanje i zaštitu ptica.

protest Podgorica
foto: Luka Marsenić

Parcela, koja je nekada pripadala "Zetatransu", od 2010. godine je u vlasništvu DPS-a. Ta partija je, za milion eura, plac prošle godine prodala danilovgradskoj kompaniji "Eurozox", koja je 14. septembra Glavnoj gradskoj arhitektici uputila zahtjev za saglasnost za gradnju objekta bruto građevinske površine do tri hiljade kvadrata.

Bonus video: