Početak gradnje škole u Siti kvartu očekuju krajem godine, još se ne zna koliko će tačno koštati

Stanovnici podgoričkog kvarta koji rapidno raste, a nema niti jedan javni sadržaj, nezadovoljni su, jer godinama voze djecu u škole i vrtiće u okolnim naseljima

4016 pregleda 7 komentar(a)

Sedam godina Stefan Osmajić u podgoričkom Siti kvartu ima stan i sluša obećanja o gradnji osnovne škole...

"I dalje nema nikakvog pomaka, i dalje se nadamo, ne znam šta će biti od svega toga, iza nas još jedno par zgrada je izgrađeno", kaže Osmajić za TV Vijesti.

Na konstataciju da njegovo starije dijete ima pet godina i da neće stići da krene u tu školu, kaže: "Pa neće, mi smo se nadali da će ta škola biti gotova kada ona bude prispjela za školu, ali neće".

Upitan gdje će upisati djevojčicu, kaže da će vidjeti da li će to biti "neka škola u Bloku ili 'Radojica Perović'”.

Iz Ministarstva prosvjete kažu da slijedi raspisivanje tendera za izradu glavnih projekata za školu i vrtić...

"Svjesni smo da je vjerovatno ovo najkritičnija tačka u Crnoj Gori. Već u drugoj polovini godine bude gotov projekat i da se pokrene procedura raspisivanja tendera za izbor izvođača radova, što bi nam u nekom slučaju moglo dovesti do početka radova pri kraju ove godine, eventualno početkom sljedeće godine", kaže Spasoje Ostojić iz Službe za investicije Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Za ovaj i slične kvartove odgovorne su prethodne DPS vlade i lokalne uprave, jer su tada usvajani planovi i mimo urbanističkih standarda, građena naselja bez osnovnih sadržaja za život. Ogromne betonske spavaonice, bez dovoljno parkinga, igrališta i zelenila…

Parcelu od dijela nekadašnje fabrike “Radoje Dakić”, država je kupila za 3,3 miliona eura, a tek slijede milionska ulaganja. Za objekat za više od hiljadu i po đaka, još se ne zna koliko će tačno koštati...

"Licitacija sa cijenom koštanja radova u ovom momentu i sa tržištem prije početka izrade glavnog projekta bi bilo vjerovatno neozbiljno, ali ono što znamo je da će ova škola biti najveća škola u Crnoj Gori, na površini od 7.200 metara kvadratnih", navodi Ostojić.

Stanovnicima ovog kvarta ostaje da se pitaju kako nakon toliko godina nemaju niti jedan javni sadržaj, a zgrade se grade i dalje...

"Baš velika sramota, s obzirom na ovoliki broj stanovnika i čak na ovoliki prostor. Ovo je sada već ogroman kvart i stvarno zaslužuje i školu i vrtić i Dom zdravlja, čak i neki park ako je moguće, jer smo sve pretvorili u beton", ističe Osmajić.

Na kraju, sagovornik TV Vijesti, koji je nedavno dobio i drugo dijete, je optimista, pa kroz osmijeh kaže kako se nada da će mlađa kćerka sigurno ići u novu školu.

Bonus video: