Solar gradnja prethodnu godinu završila sa minusom od dva miliona, EPCG: Postoji dugoročna perspektiva

Jedna od zamisli Solar gradnje jeste ugradnja solarnih panela na javnim preduzećima

13663 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti

Prethodnu godinu Solar gradnja završila je sa minusom od dva miliona, ali iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) - kompanije koja ju je osnovala, tvrde da su problemi trenutni i da to preduzeće ima dugoročnu perspektivu.

Jedna od zamisli Solar gradnje jeste ugradnja solarnih panela na javnim preduzećima, kao što je krov bazena Sportskog centra u Nikšiću.

Unazad sedam i po mjeseci krase ga solarni paneli koji su povezani na sistem i već daju rezultate.

"Proizvedeno je 294 megavata, a s obzirom da je godišnja predviđena proizvodnja 450 megavata smatramo da će biti ispunjena", kazala je PR Sportskog centra Nikšić Nađa Tomašević.

Fotonaponski sistem na Sportskom centru postavljen je u okviru Elektroprivredinog projekta Solari 500+ koji predviđa njihovu ugradnju na firmama i javnim ustanovama.

Tomašević kaže da su kod njih postojali idealni uslovi i da je posao tekao glatko.

"Prvo nam je bilo u interesu da smanjimo novčane iznose računa, a onda i da podržimo zelene oblike energije. Investicija bi mogla da se povrati za osam godina. Vrijednost je bila tačno 265.769 eura. Učestvovao je Ekofond sa subvencijom od 20 posto", istakla je Tomašević.

Nosilac posla je preduzeće Solar gradnja, odakle kažu da su i mnogi drugi poslovni objekti u Podgorici, Nikšiću, Beranama i drugim gradovima ušli u ovu priču, odnosno da su bliže energetskoj samostalnosti.

Od manjih, to su poslovnice banaka, proizvodne hale, veleprodajni i ugostiteljski objekti, dok su najveći:

"Sportski centar u Nikšiću ugradio je fotonaponski sistem snage 300 kilovata, tu je RTCG koja ima sistem snage 240 kilovata, UIKS u Spužu sa 560 kilovata i mnogi drugi. Ogromni benefit za institucije i samim tim za državni budžet, jer znamo da institucije i javna preduzeća na godišnjem nivou troše na desetine miliona eura za struju", rekla je PR Solar gradnje Iva Čukić Šoškić.

Državni budžet, ipak još ne osjeća olakšanje budući da osim nikšićkog Sportskog centra nijedna veća solarna elektrana nije puštena u rad.

"Njima je ugrađen samo dio fotonaponskih sistema u vidu solarnih panela, dok elektro radovi još nijesu završeni, jer te institucije moraju proći javnu nabavku tih elektro djelova", kaže Čukić Šoškić.

Montaža elektrane na krovovima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija završena je u avgustu prošle godine, ali još ne mogu da kažu kada će biti aktivirana.

"Oprema će biti dopremljena u narednih sedam dana i biće nastavljeni radovi na povezivanju fotonaponskih sistema na mrežu, pri čemu dinamika izvođenja radova u velikoj mjeri zavisi i od specifičnosti kompleksa i organizacije rada u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija", kazali su iz UIKS-a.

Iako su zbog zastoja ušli u minus od dva miliona, iz Solar gradnje nijesu nezadovoljni dosadašnjim učinkom. Tvrde da su interesovanje pokazale i neke škole i bolnice i apeluju na ostale javne ustanove da se odazovu pozivu i doprinesu energetskoj tranziciji.

Bonus video: