Kakav je kvalitet hrane koju jedemo: Evropski stručnjaci konstatuju da Crna Gora ima slabu kontrolu

Evropski stručnjaci konstatuju i da laboratorija CETI-ja, navodno nije ispunila sve kriterijume EU zbog nedovoljno obučenog osoblja

13997 pregleda 54 reakcija 17 komentar(a)
CETI, Foto: Screenshot/TV Vijesti
CETI, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Televizija Vijesti došla je u posjed izvještaja "DI DŽI SANTE" - organa Evropske komisije za bezbjednost hrane iz 2022. godine koji se odnosi na rad Centra za ekotoksikoloska ispitivanja (CETI) i Uprave za bezbjednost hrane.

DI DŽI SANTE je nakon kontrole obavljene prije dvije godine, u svom izvještaju doveo u pitanje kvalitet hrane koju jedemo.

Evropski stručnjaci pored ostalog konstatuju da Crna Gora ima slabu kontrolu hrane, da se prilikom kontrola ne uzima dovoljno uzoraka hrane, kao i da laboratorija CETI-ja, navodno nije ispunila sve kriterijume EU zbog nedovoljno obučenog osoblja.

Na 30 strana dugom izvještaju koji je sastavio Direktorat za zdravlje i bezbjednost hrane Evropske komisije - DI DŽI Sante 2022. godine, a čije zamjerke građani nisu mogli da pročitaju ni na jednom sajtu nadležnih organa Crne Gore između ostalog piše:

-Pravni akti u vezi kontaminacije životinja i životinjskih proizvoda nisu usklađeni sa EU.

-Sve životinjske vrste nisu u planu monitoringa.

-Manji broj uzetih uzoraka u odnosu na planirane, loša implementacija i pravna validnost uzoraka, slaba ukupna efikasnost kontrole.

-Laboratorija CETI-ja nije usaglašena sa zahtjevima EU u pogledu obuke osoblja, rukovanja dokumentacijom, validacionim metodama, merenju kontrole kvaliteta i izvještavanju.

-Odsustvo specifične identifikacije proizvoda koji se stavljaju na tržište

-Nedovoljna kontrola maloprodaje i nepostojanje evidencije tretmana na pojedinim farmama.

"Reći ću da smo se provukli kroz taj izvještaj i da smo ostali na listi koja može da izvozi određene proizvode u EU ali nam je pokazao da moramo da validujemo određene metode u našim laboratorijama", rekao je Vladimir Đaković, direktor Uprave za bezbjednost hrane.

DI DŽI Sante je 2022. godine posjetio CETI nakon deset godina.

Prema informacijama TV Vijesti do posjete je, između ostalog, došlo i zato što je CETI u proteklih deset godina pronašao tek nekoliko pozitivnih uzoraka hrane animalnog porijekla, koja prelazi maksimalno dozvoljene koncentracije štetnih supstanci, kroz monitoring program.

Tako je od svih zemalja u Evropi u Crnoj Gori pronađeno najmanje lošeg mesa i mesnih proizvoda, što je bio razlog za sumnju.

Da pozitivnih uzoraka nije bilo dovoljno potvrđuju i u CETI-ju ali tvrde da to nije razlog posjete DI DŽI Sante, niti razlog za uzbunu .

Bonus video: