Pokušaće da razjasne nedoumice otvorene nakon objavljivanja preliminarnih podataka popisa

Iz Monstata kažu da tumačenja nijesu tačna, odnosno da su oni ranije saopštavali dinamiku unošenja podataka, koja se razlikuje od rezultata

3486 pregleda 0 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Zbog toga što su posljednjeg dana popisa saopštene jedne, a preliminarni rezultati pokazali brojke koje su veće za skoro 46.000 popisanih, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je predložio da se stvari razjasne.

I to pred Odborom koji se bavi popisom. Kako saznaje Televizija Vijesti kopredsjednici ovog skupštinskog tijela iz Pokreta Evropa sad i Demokratska partija socijalista (DPS) dogovaraju se oko zakazivanja i dnevnog reda sjednice, kako bi se ona održala u najkraćem roku, najvjerovatnije do kraja sedmice.

Da bi ona trebalo da se održi saglasni su Demokratska Crna Gora i Socijaldemokrate.

"Imajući u vidu inicijativu CDT-a ne vidim ništa sporno da se zakaže opet sjednica i to očekujem od kopredsjedavajućih na tu temu", rekao je poslanik Demokrata Nikola Rovčanin.

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević kazao je da su apsolutno za to da se održi sjednica Odbora na kojoj bi se ovo pitanje razjasnilo.

"I mislim da je to interes cjelokupne javnosti, da nas predstavnici Monstata informišu o čemu se radi".

A, radi se, kako su u međuvremenu, saopštili iz Monstata o netačnom tumačenju CDT-a. Tvrde da 30. decembra nije popisano preko 41.000 osoba i da je netačno analizirano popisivanje domaćinstva i stanova. Objašnjavaju da su sve popisali u zakonskom roku i ponavljaju da je do razlike došlo jer su pred Odborom saopštavali dinamiku podataka koji su uneseni, što nije isto što i rezultati.

"Jasno je da dinamika unosa podataka koji su pristizali sa terena nije mogla u svakom trenutku da prati broj popisanih lica, domaćinstava i stanova, iz razloga obimnosti posla instruktora, koji su većinu vremena provodili na terenu da bi kontrolisali rad popisivača. Zbog navedenih dodatnih obaveza instruktori nerijetko nijesu mogli stići unositi pristigle podatke sa terena odgovarajućom dinamikom na dnevnom nivou, odnosno u realnom vremenu", saopšteno je iz Monstata.

U SD-u kažu da su tokom sprovođenja popisa upoznati da instruktori neblagovremeno unose podatke, ali zbog druge stvari.

"Šta smo mi onda radili do početka popisa ako nam instruktori nijesu bili svi osposobljeni da koriste taj softver za unos podataka i da blagovremeno unose te podatke. Tako da jeste pitanje koje je u široj javnosti narušilo sam proces i zbog tog mislim da je od ključne važnosti da ovo razjasnimo u jednom vrlo otvorenom postupku. Da ne bismo dolazili u situaciju da se sada stvara neko nepovjerenje", rekao je Zirojević

Rovčanin je kazao da očekuje kao i do sada u radu Odbora da se sve one nejasnoće koje eventualno postoje u javnosti iskristališu.

"Što je veoma važno da bi ovaj popis zaista bio u punom kapacitetu legitiman, što i jeste i vidjeli smo da nema nepravilnosti u većoj razmjeri", rekao je poslanik Demokrata.

Monstat će kako je najavljeno u drugoj polovini godine početi periodičnim objavljivanjem ostalih rezultata popisa.

Bonus video: