Božović: Štrajk najkasnije od 19. februara, ako se nešto povoljno ne desi po nas

Predsjednik Sindikata prosvjete rekao da prosvjetni radnici najvjerovatnije neće primiti uvećane januarske zarade

39740 pregleda 135 reakcija 135 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Prosavjeti radnici mogli bi najranije 15. februara da stupe u štrajk, ako im zarade ne budu uvećane 10 odsto po Granskom kolektivnom ugovoru.

To je gostujući u Reflektoru na Televiziji Vijesti kazao predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

"Kako sad stvari stoje mi ćemo 5. februara da predamo Vladi, ako se u međuvremenu, nešto ne desi povoljni po nas, odluku o stupanju u granski štrajk. Od tog dana treba da prođe makar 10 dana dok mi zvanično ne stupimo u štrajk. Da li je to 15. ili 16. februar ne mogu vam tačno reći, da li ćemo nekog od tih dana stupiti u štrajk ili u ponedjeljak 19. februara još ćemo se dogovoriti u narednih par dana", rekao je Božović.

On je kazao i da prosvjetni radnici najvjerovatnije neće primiti uvećane januarske zarade.

"Po mojim saznanjima direktorima škola i računovođama je usmeno rečeno da obračunavaju plate po starom, iako u Granskom kolektivnom ugovoru jasno piše kakvi su koeficijenti od 1. januara 2024. godine", rekao je Božović.

Dodao je da nikakav pisani trag iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija nije stigao oko načina obračuna, i da je sve "na nivou usmene komunikacije".

"U ovom trenutku mi ćemo primiti platu kakva je bila i decembarska bez uvećanja od 10 odsto kako stoji u Granskom kolektivnom ugovoru. Još postoji mogućnost da se sjutra povuku obračunske liste i da kžu da se obračunaju nanovo, što bi značilo da mi stopiramo aktivnosti po pitanju organizacije štrajka", kazao je Božović.

Dodao je da su prosječne zarade u prosvjeti ispod 800 eura, odnosno ispod prosjeka na nivou države.

"Novca ima, a to što su rekli da nema, oni mogu da kažu šta hoće. Novca će biti za srednje medicinski kadar. Novca ima, budžet je u odnosu na prošlu godinu uvećan za 457 miliona eura, a ovo što treba da se isplata za prosvjetu je bruto 18 miliona eura, a neto manje od 15 miliona eura", kazao je Božović.

On je kazao "da bi možda bili spremni na neki kompromis, da prihvate da to uvećanje bude od 1. maja ili 1. juna".

"S tim da se retroaktivno isplati sve za januar, februar i ostale mjesece...", dodao je Božović.

Bonus video: