Neće biti projekta "Hiljadu plus": Kamatna stopa za kupovinu stana ispod šest odsto samo uz subvencije

Iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine kažu da razmatraju neke druge modele pomoći građanima da kupe stan

12315 pregleda 17 komentar(a)
Lainović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Lainović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine kažu da projekat "Hiljadu plus" koji je omogućavao građanima da po povoljnijim cijenama kupe stan ove godine neće biti sproveden jer zbog rasta cijena kvadrata i euribora više nije finansijski isplativ.

Zato, kako su kazali iz tog ministarstva u Bojama jutra na Televiziji Vijesti razmatraju neke druge modele pomoći građanima da kupe stan.

"Mi smo ranije mogli da uzmemo kredit po vrlo povoljnim uslovima, euribor je bio ispod nule, a sada je skoro četiri. Računajte na to i neke troškove banke, njihov profit. Kamatna stopa ne može biti ispod šest (odsto), može uz subvencije. To bi značilo da država subvencionira euribor, a nije isplativo, jer možda ta sredstva koliko plaća na kredit može da uloži u nešto drugo, u izgradnju stambenih jedinica koje bi bile davane u zakup", rekla je Radmila Lainović iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Bonus video: