Štrajkovi sve izvjesniji

"Svi građani Crne Gore mogu da očekuju svijetlu 2024. godinu. Nema potrebe za žurbom, za prijetnjama, za ucjenama. Mislim da je Vlada okrenuta interesima svih građana, ključni su prosvjetari", rekao je Spajić

14457 pregleda 58 reakcija 50 komentar(a)
Vuković i Spajić, Foto: Boris Pejović
Vuković i Spajić, Foto: Boris Pejović

Vjera u Vladu i strpljenje - na to prosvjetare i zaposlene u javnoj upravi i pravosuđu, uoči izvjesnog štrajka, poziva premijer Milojko Spajić.

Svjestan je da im treba popraviti standard, ali na povećanje od 10 odsto sada ne mogu da računaju.

"Svi građani Crne Gore mogu da očekuju svijetlu 2024. godinu. Nema potrebe za žurbom, za prijetnjama, za ucjenama. Mislim da je Vlada okrenuta interesima svih građana, ključni su prosvjetari", rekao je Spajić.

Upiutan da li to znači da oni sada neće dobiti 10 odsto. premijer je odgovorio:

"Mislim da vam je odgovor jasan".

Jasno je, kaže Spajić, da neće povećavati bruto zarade ni zaposlenima u javnoj upravi i pravosuđu, koji će na ulice već sjutra. Premijer tvrdi da je prethodna Vlada napravila grešku, jer je povećavala bruto zarade, sa porezima i doprinosima, čime se povećava i inflacija.

"Želimo da podižemo zarade na način da se ne provocira inflacija dalja i mislimo da je to pravi način za podizanje standarda stanovništva".

Na pitanje kada može reći da će im biti povećane neto zarade, Spajić odgovara:

"Vrlo brzo, vi znate rokove za sprovođenje Evrope sad 2, tako da mislim da vam je sve jasno".

Ipak, precizni rokovi u kojima će minimalna plata u državi biti 700, a prosječna 1.000 eura, javnosti i dalje nijesu poznati. Prvobitno je najavljeno da će se to desiti godinu od formiranja Vlade, dakle u novembru, ali ovogodišnjim budžetom novac nije predviđen. Kao drugi mogući rok figurira januar 2025.

Ministar finansija Novica Vuković pojašnjava da prosvjetari i zaposleni u javnoj upravi na povećanje mogu računati u drugoj polovini ove godine. Uslov za to je da se izmijeni Zakon o zaradama u javnom sektoru, na kome se već radi. Vuković ističe da bi se na taj način plate rangirale po zasluzi.

"Mi govorimo ovdje o strpljenju, negdje govorimo o trećem, četvrtom kvartalu i to je molba sindikatima bila", kazao je Vuković.

Vuković tvrdi da Vlada ne favorizuje određene oblasti i objašnjava kako je moguće da se srednjem medicinskom kadru zarade uvećaju za 15 odsto, a zaposlenima u MUP-u 10 procenata.

"To nije udar na državni budžet, već su u njihovom budžetu našli prostor da na određeni način stimulišu tu kategoriju koja je najugroženija za određeni koeficijent", rekao je Vuković.

Spajić je novinarima u Kolašinu rekao i da nije bilo nikakvog tajnog zaduživanja za koje ga optužuje URA bivšeg premijera Dritana Abazovića.

"109 miliona smo se zadužili po stopi od 6,49 odsto samo dva odsto iznad šestomjesečnog euribora, četiri puta manje od prethodne Vlade. Rizik države se smanjio četiri puta", rekao je Spajić.

Iz GP URA su juče saopštili da se nova Vlada za nepunih 100 dana već zadužila 159 miliona eura, mnogo više nego prethodna tokom cijelog mandata.

Bonus video: