Knežević potvrdio da je DNP-u pripala ambasadorska funkcija u Moskvi

"Delegirali smo ime, ali o imenima ne želim da govorim prije nego to bude potpuno izvjesno", kazao je Knežević

27441 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)

Koalicija Za budućnost Crne Gore dogovorila je na kojim adresama će njeni predstavnici biti ambasadori, potvrdio je Televiziji Vijesti lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević

“Bilo je razgovora s premijerom Spajićem u okviru parlamentarne većine i dogovorili smo se kome šta pripada u okviru ovih političkih kvota, a tiče se političkih subjekata koji čine parlamentarnu većinu. Našoj koaliciji pripala su mjesta u Srbiji, Rusiji, Grčkoj i Kini”, rekao je Knežević.

A unutar koalicije, Novoj srpskoj demokratiji su pripale diplomatske pozicije u Beogradu, Grčkoj i Pekingu.

“Mislim, potpuno je prirodno da DNP-u pripadne pozicija u Moskvi, šalim se, naravno, ali to je bio dogovor unutar koalicije i DNP-u pripala je ambasadorska funkcija u Moskvi. Delegirali smo ime, ali o imenima ne želim da govorim prije nego to bude potpuno izvjesno”, kaže Knežević.

A imena koja su predložena, treba da prođu bezbjednosne procjene, Vladu, nadležni skupštinski Odbor, pa saglasnost predsjednika države Jakova Milatovića. Milatović je ranije rekao da je Vlada i pored upornosti i inicijativa njegovog Kabineta, ignorisala potrebu da se uspostavi dijalog o vanjskoj politici, a posebno o popunjavanju crnogorske diplomatske mreže.

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović potom je najavio da se do kraja januara može očekivati određeni broj predloga za ambasadorske pozicije

“Što političkih imenovanja, što karijernih diplomata za određene destinacije, gdje imamo misije. S tim što, kao što sam više puta rekao, ta procedura je interna i javnost o tome neće biti obaviještena do dobijanja agremana“, rekao je Ivanović 18. januara.

Prema Zakonu, najviše 30 odsto ambasadora može biti imenovano politički, pa je već dogovoreno da partije delegiraju 12 imena. Prema našim informcijama, Pokret Evropa sad predložiće, između ostalog, ambasadora u SAD-u, a Demokrate u Sloveniji.

Knežević vjeruje da se na imenovanja neće dugo čekati

“Što se tiče našeg dijela obaveza mi smo ih završili, što se tiče obaveza koje treba da obavi Vlada i predsjednik države, očekujem da to bude u najkraćem mogućem roku, jer koliko sam shvatio imamo ozbiljan problem sa funkcionisanjem naših ambasada, da bukvalno ne znam da li negdje imamo više ambasadora, osim u Briselu”, kaže Knežević.

Osim u Briselu, što se tiče Evropske unije, ambasadore imamo još u Grčkoj, Italiji i Francukoj, dok su 23 zemlje bez ambasadora. Ukupno, Crna Gora nema ambasadore u više od 75 odsto ambasada, ali ni šefove misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujoku i NATO u Briselu.

Bonus video: