U domove nekih poslanika Evropa sad 2 kao da je već stigla: Varijabile i preko 400 eura mjesečno

U Centru za demokratsku tranziciju (CDT) ne spore da predstavnici građana treba da imaju pristojne zarade, ali pitaju zašto se varijabile isplaćuju za ono što bi trebalo da je njihov redovni posao

39276 pregleda 66 reakcija 59 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot/TV Vijesti

I dok Vlada uporno poziva na strpljenje zaposlene u javnom sektoru, koji traže veće plate, u domove nekih poslanika Evropa sad 2 kao da je već stigla.

Osim osnovne plate, brojni poslanici kućni budžet dopune i kroz varijabile, koje se kreću od skoro 300 do preko 400 eura mjesečno.

U Centru za demokratsku tranziciju (CDT) ne spore da predstavnici građana treba da imaju pristojne zarade, ali pitaju zašto se varijabile isplaćuju za ono što bi trebalo da je njihov redovni posao.

Ukazuju da parlamentarci imaju i dodatne privilegije, a po podacima Skupštine, za službena putovanja ove godine potrošiće 600 hiljada eura.

1.695, 1.674, 1.861 euro - ovo su decembarske plate poslanika, po javnim podacima sa sajta Skupštine.

No, određeni predstavnici građana u paramentu, osim osnovne zarade, koja dostiže dvije prosječne plate u državi, imaju i dodatna primanja.

"Poslaniku Skupštine Crne Gore, zbog dodatnog angažovanja u radu Kolegijuma predsjednika Skupštine određuje se varijabilni dio zarade u visini od 60 odsto, odnosno 427 eura. Zbog značajnog doprinosa poslaniku, koji je predsjednik radnog tijela, određuje se varijabilni dio zarade u visini od 40 odsto, odnosno 284 eura", kazali su iz Skupštine Crne Gore.

To znači da svakog mjeseca predsjednici 15 skupštinskih odbora primaju varijabilu, kao i 15 članova Kolegijuma predsjednika Skupštine.

Zahvaljujući tome više od 20 poslanika prima platu veću od 2,000 eura.

"Iako je normalno da poslanici za poslove koje obavljaju imaju i odgovarajuća primanja, granica se mora znati. Nema razloga da neki poslanici dobijaju dodatne zarade za nešto što izvršavaju praktično u okviru svog redovnog rada, a naročito ako znamo da im parlament plaća i neke druge troškove – za telefon, gorivo, stanove i slično", rekla je Milena Gvozdenović iz CDT.

Budžetom za ovu godinu, podaci za parlament su sljedeći:

Skupština Crne Gore:

- Za službena putovanja - 610 hiljada eura

- Za gorivo - 65 hiljada eura

- Za komunikacione usluge - 77 hiljada eura

U CDT-u napominju da je koeficijent za utvrđivanje osnovne zarade veći za rukovodstvo parlamenta, u odnosu na ostale poslanike, pa ipak primaju I varijabile.

Definisano je da se one dobijaju "zbog značajnog doprinosa u aktivnostima odbora i na sjednicama Skupštine".

"Mislim da bi trebalo da se razjasni na koji način Skupština uređuje ko je dao značajan doprinos i šta zapravo podrazumijeva značajan doprinos, po kojim kriterijumima se to određuje, i opet je pitanje za šta", kazala je Gvozdenović.

Predsjednicima odbora i članovima Kolegijuma, uz varijabilu, sljeduje i službeno auto.

Trenutno, vozni park Skupštine ima 34 vozila, koja su na raspolaganju i generalnom sekretaru i njegovim zamjenicima kao i šefu Kabineta predsjednika parlamenta Andrije Mandića.

Bonus video: