Krivolovci opasnost za prirodu: Formirati službe nalik onima u Italiji i Francuskoj

"Zaštićena područja su pod pritiskom, možda čak i nikad većim pritiskom od različitih ilegalnih aktivnosti, a sa druge strane podrška je mala, kapaciteti nedovoljni, a mreža zaštićenih područja se širi, od 2016. je osnovano devet novih zaštićenih područja"

15432 pregleda 3 komentar(a)
NP Skadarsko jezero, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
NP Skadarsko jezero, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Krivolovci, šumokradice i divlji graditelji - stalna su opasnost za prirodu i decenijama nerješiv problem, pogotovo u zaštićenim zonama kao što su nacionalni parkovi i parkovi prirode.

"Zaštićena područja su pod pritiskom, možda čak i nikad većim pritiskom od različitih ilegalnih aktivnosti, a sa druge strane podrška je mala, kapaciteti nedovoljni, a mreža zaštićenih područja se širi, od 2016. je osnovano devet novih zaštićenih područja", kazala je Jelena Marojević Galić iz "Parkova Dinarida".

Vidite li spremnost Vlade da se uhvati u koštac sa ovim problemima?

"Do sad nismo čuli neke posebne reakcije iz Vlade na sve ovo", odgovara Marojević Galić.

Iz Vlade kratka vijest - da je Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera opredijelo po 600 eura za nadzornike Službe zaštite i spašavanja na Skadarskom jezeru Vuka Saičića i Marka Gluščevića, koji su napadnuti u subotu, nakon što su pokušali da spriječe krivolovce u izvršenju krivičnog djela.

A ekolozi upozoravaju da treba naći sistemsko rješenje i kao pozitivne primjere navode Italiju i Francusku...

"Službe zaštite, kako god se one zvale u tim državama, ustvari dio onoga što mi zovemo policija ili Vojska. Samim tim i moć države je drugačije postavljena. Da se u dijelu Ministarstva unutrašnjih poslova formira posebna jedinica po ugledu na Italiju, posebna jedinica karabinjera koja je zadužena za zaštitu nacionalnih parkova i drugih zaštićenih područja. Takav je slučaj i u nacionalnim parkovima u Sjedinjem Američkim Državama", ističe Marojević Galić.

Sličan predlog ima i ekolog Vuk Iković...

"Država mora da organizuje posebnu jedinicu pri MUP-u, jedinicu za ekološki kriminal, u okviru koje će biti sektor za krivolov. Ne postoji saradnja između policije, pravosuđa i čuvara prirode, odnosno lovočuvara. Pored jedinice za krivolov, da bude uspostavljena posebna Uprava za lov i ribolov", poručuje Iković.

I to pri Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, kažu ekolozi i dodaju da se pokazalo da je problem cijeli lanac - od čuvara na terenu do sudskih instanci, jer se mnogi slučajevi ne procesuiraju ili padnu na sudu. Zaključuju da sistem zaštite treba mijenjati zbog budućih generacija...

"Da bi i građani razumjeli da se tu nešto štiti, da se štiti nešto što je vrijedno...", zaključuje Marojević Galić.

Bonus video: