Đukanović pomilovao ili rehabilitovao pet, a Milatović dvije osobe u 2023. godini

Dok je Đukanović davao pomilovanja i za krivična djela sa elementima nasilja, Milatović je to činio samo za blaža djela

26847 pregleda 4 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

U posljednjih pet i po mjeseci svog mandata, bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dao je pet pomilovanja ili rehabilitacija, a odbio sedam puta više zahtjeva pokazuju podaci dostavljeni Televiziji Vijesti iz Predsjedništva.

"Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlučivao je o 41 molbi za pomilovanje osuđenih lica i donio je 36 odluka kojima nije uvažio molbe i 5 odluka kojima je uvažio molbe za pomilovanje", navodi se u odgovoru Predsjedništva.

Đukanović je rehabilitovao osobu koja je u prošlosti dobila tri uslovne kazne - za silovanje 1997. godine, za povredu tajnosti pisama 2000. i za isto djelo 2003. godine. To znači da mu se briše osuda i smatra se neosuđivanim.

Pomilovanje bivšeg predsjednika zaslužila je i osoba osuđena za nelegalnu gradnju i skidanje i povredu službenog pečata. Kaznu od tri mjeseca kućnog zatvora zamijenio joj je novčanom od 2.000 eura.

Srećne ruke su bile i dvije osobe osuđene za nasilničko ponašanje. I dok je zakonom propisana kazna od šest mjeseci do pet godina, oni su osuđeni na po četiri mjeseca zatvora a Đukanović im te kazne zamijenio uslovnom osudom.

Đukanović je samilost pokazao i prema osuđenom zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija. Kaznu od četiri mjeseca zatvora zamijenio mu je uslovnom. Godinu ranije, Đukanović je pomilovao 11 osuđenih osoba, a odbio 41 amnestiju.

Znatno škrtiji sa pomilovanjima za sada je novi predsjednik Jakov Milatović.

"Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović odlučivao je o 35 molbi za pomilovanje osuđenih lica i donio je 33 odluke kojima nije uvažio molbe i dvije odluke kojima je uvažio molbe za pomilovanje", odgovoreno je televiziji Vijesti iz Predsjedništva.

Milatović je rehabilitovao jedno lice koje je 2020. i 2021. godine uslovno osuđeno zbog kršenje mjera protiv koronavirusa.

U prvim mjesecima predsjedništva Milatović je oslobodio služenja jednomjesečne kazne zatvora još jednu osobu, ali nije dostavljena informacija za šta je osuđena. Đukanoviću i Milatoviću za pomilovanje su se obraćali i neki osuđeni za ubistvo, stvaranje kriminalne organizacije, zlostavljanje i nasilje u porodici ali su sve te molbe odbili.

Bonus video: