Samo dvije strofe himne na svečanosti povodom Dana opštine Zeta

Sa bine ukrašene balonima u bojama trobojke, čuli su se stihovi "Pohvala Zeti" kralja Nikole iz 1884. godine

24063 pregleda 108 reakcija 106 komentar(a)

Na početku svečane sjednice povodom Dana opštine Zeta intonirane su tek dvije strofe himne Crne Gore.

Sa bine ukrašene balonima u bojama trobojke, čuli su se stihovi pjesme "Pohvala Zeti" kralja Nikole iz 1884. godine.

I u istom duhu bila je i čestitka predsjednika parlementa Andrije Mandića, čiji bivši DF vrši vlast u Zeti.

"Vi ste oni koji to veliko istorijsko nasljeđe prvi prihvatate, njim se ponosite i pokazujete da upravo Zeta, ne samo što može da iznese taj veliki istorijski teret, nego ima i čitav niz ideja".

Predsjednik Opštine Mihailo Asanović pozdravio je goste - ruske i srpske diplomate, savjetnika predsjednika države Aleksandra Stijovića, te kolege iz bivšeg DF-a, predsjednike opština Nikšić, Pljevlja i Mojkovac, te čelnike srpskih opština Vrbas i Čukarica.

"Želim ovom prilikom posebno da pozdravim ambasora Rusije Vladimira Maslenikova", rekao je Asanović. "Da izrazim žaljenje što s nama danas nisu odbornici Demokrata i Demokratske partije socijalista, da zajedno pokažemo jedinstvo, da je Zeta jedinstvena u ovim teškim trenucima i da Zeta treba da bude jedno, jer se našla u velikom problemu - da opština Podgorica i vlasti i dalje prave probleme i ne žele razvoj Zete".

Vladi i Glavnom gradu, čiji predstavnici nisu prisustvovali svečanosti, Asanović poručuje:

"Nismo očekivali da ćemo imati ovakav odnos od strane nove vlasti u Podgorici, koja nastavlja da onemogućava razgraničenje u mjerama koje bi omogućile dalji prosperitet opštine, iako to eventualno razgraničenje ne bi bilo u granicama stare Zete. Interese Zete i naših žitelja ću štititi, pa makar bili i prinuđeni da se branimo vaninstitucionalno, iako polažemo nade u razumijevanje od strane nove Vlade, koja se mora uključiti u rješavanje ovog problema".

I pored gorućih problema oko razgraničenja sa glavnim gradom, Asanović se pohvalio budžetom za ovu godinu od 5,4 miliona eura, te najavio gradnju kolektora za Vrenjinu, kapela u Golubovcima i Gornjoj Zeti, te rekonstrukciju brojnih saobraćajnica i sportske infrastrukture.

Bonus video: