Nova odluka o zakupu plaža izazvala negodovanje zakupaca, Morsko dobro: Država dosad nije imala gotovo nikakvu korist

Zakupci tvrde da se novim kriterijumima smanjuje bodovanje uslova koje treba da ispune, a a prednost se značajno više daj novcu

12081 pregleda 70 reakcija 70 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Nova Odluka o zakupu plaža, koju je predložio menadžment Morskog dobra, izazvala je negodovanje brojnih dosadašnjih zakupaca, koji tvrde da se izmijenjenim uslovima ne vrednuju njihova dosadašnja ulaganja, a prednost daje onome ko ponudi više novca.

Iz Morskog dobra, međutim, tvrde da su do sada pravo na petogodišnji zakup imali privilegovani pojedinci, pa država nije imala gotovo nikakvu korist.

''Razlog zbog kog država nije imala korist od tog najvažnijeg državnog resursa jeste činjenica da su se odluke donosile u interesu privilegovanih pojedinaca, određenih interesnih grupacija, a nikako u interesu građana Crne Gore. Želimo to da promijenimo, želimo jedan fer tender, cjenovnu politiku koja odgovara trenutnoj situaciju u državi, i samo kroz takvu politiku ćemo stvoriti preduslove da se zona Morskog dobra, odnosno crnogorskog primorja, valorizuje na jedan adekvatan način'', kazao je Televiziji Vijesti direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj.

Zakupci tvrde da se novim kriterijumima smanjuje bodovanje uslova koje treba da ispune, a a prednost se značajno više daj novcu.

''Staviće nešto deset poena, a to je ništa, i to sad ispasti da može da neko dođe neprovjerenog novca, bezveze ovako dođe i uzme sve ovo što smo mi 40 godina razvijali. Nije to prednost, to je kvalitet. Znači, neće da nam se računa kvalitet, umanjen je 300 odsto. Recimo, prije si dobijao 40 poena, a sad ćemo dobijati 12, kako stoji predlog'', istakao je zakupac plaže Nikola Perišić.

Mikijelj odgovara da je to apsolutno neistina.

"Kroz novi tenderski postupak bivši korisnici će imati prednost, samo što neće imati prednost na nivou da se po automatizmu zna da će oni i dalje koristiti kupalište i privremene objekte. Prethodni tenderski postupak, odnosno pravilnik koji je određivao tenderski postupak, je njima davao prednost u startu u iznosu od 75 odsto. Novi tenderski postupak, ukoliko odluka bude donešena onako kako je negdje predloženo od strane Upravnog odbora, a odluku donosi Vlada Crne Gore, će se njima davati prednost u iznosu od 20 do 35 odsto, u zavisnosti od kriterijuma koje ispunjavaju. Imaće i kroz novi tenderski postupak prednost, ali prednost u mjeri realnog, a nikako na način da se u startu zna da će oni i dalje biti korisnici tih kupališta", rekao je on.

Direktor Morskog dobra ukazuje da je prvobitni predlog odluke, upravo u cilju olakšavanja učešća na tenderu dosadašnjim zakupcima, korigovan, ali u mjeri realnog. I dok Mikijelj očekuje od Vlade da usvoji ovu odluku, oni koji su do sada zakupljivali plaže nadaju se suprotnom.

''Ja računam da ima neko ko, da kažem, trezvenije razmišlja u Vladi. Vjerujem da će u Vladi biti korekcije'', poručuje Perišić.

Uz podsjećanje da zakupci u Upravnom odboru Morskog dobra nemaju svog predstavnika, te da uopšte nisu konsultovani prilikom razmatranja ovog predloga, Perišić je istakao da, ukoliko se ne pronađe kompromis, ne isključuju mogućnost protesta.

Bonus video: