Na Savjet ASK-a se čeka od jula, Leković: Očekujem da Eraković sazove sjednicu u narednih nekoliko dana

"Prosto ne vidim bilo koji razlog da se to da kažem opstruira, zaustavlja odnosno odlaže, jednostavno moramo promptno i hitno reagovati u ovom slučaju"

10035 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Skupštinski Odbor za antikorupciju mogao bi uskoro da pokrene proceduru izbora članova Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) na koji se čeka od kraja jula prošle godine.

Zamjenik predsjednika Odbora Momčilo Leković kaže da je loptica u dvorištu predsjednika tog skupštinskog tijela.

“Očekujem da predsjednik Odbora za antikorupciju - gospodin Eraković sazove tu sjednicu u narednih nekoliko dana. Koliko sam upoznat sa samim Poslovnikom, ukoliko to on ne uradi, onda predsjednik parlamenta ima mogućnost da sazove sjednicu Odbora. Prosto ne vidim bilo koji razlog da se to da kažem opstruira, zaustavlja odnosno odlaže, jednostavno moramo promptno i hitno reagovati u ovom slučaju”, istakao je Leković.

Koji je scenario realniji, TV Vijesti je pokušala da sazna od Jevta Erakovića (DPS), ali on nije odgovarao na pozive i poruke.

Odbor za antikorupciju, koji je inače od konstituisanja ovog saziva održao samo jednu sjednicu, trebalo bi, jednom kad se sastane, da raspiše poziv za izbor članova Savjeta ASK-a.

Direktorica Agencije, Jelena Perović, kaže da su nekoliko puta slali urgencije Skupštini.

“Ostali smo bez odgovora. Agenciji treba Savjet i mi jedva čekamo da se izabere”, kazala je Perović.

Da će inicirati izbor novog Savjeta ASK-a koji bi se bavio i odgovornošću aktuelne direktorice prije nekoliko mjeseci najavio je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i korupciju Momo Koprivica

Da se to desi jedva čekaju u sindikalnoj organizaciji ASK-a. Ističu, pak da bi novi saziv prije svega trebalo da preispita rad direktorice, protiv koje su podnijeli nekoliko prijava po više osnova.

“Zabrana sindikalnog djelovanja, ona nam je zabranila da uđemo na posao. Zamislite situaciju đe direktor daje sebi svakog mjeseca 700 eura varijabile i prekovremeni rad od 40 sati svakog mjeseca, bez ikakve evidencije. Nevjerovatno do ćega je dovedena institucija, više nekom nezainteresovanošću donosilaca odluke i Skupštine'', rekao je predsjednik Sindikalne organizacije ASK-a Dušan Drakić.

I dok u Sindikatu tvrde da je 10 službenika ASK-a suspendovano zbog sindikalnog djelovanja, Perović navodi da su oni udaljeni s posla zbog povrede službene dužnosti.

"Sve je to naravno netačno, to je sve neka manipulacija, ja ne znam što je njihov cilj sem da je to politički pritisak na ovu instituciju”, naglasila je Perović.

Perović tako čita i to što je nedavno treći put saslušana u policiji. Tvrdi da joj nije rečeno kog krivičnog djela je saslušavaju, te da ne postoji ni sumnja da je počinila bilo šta protivzakonito.

Bonus video: