Nikšićko pozorište obilježava 140 godina postojanja: Pozorišni život doživljavao uspone i padove, ali je istrajao

U početku se igralo na otvorenom, na ulicama, u kafanama, tržnicama...

8956 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nikšićko pozorište obilježava 140 godina postojanja. Veliki datum za grad i državu, ali i za jednu nikšićku porodicu.

Otac Aleksandra Njunjića, Savo, bio je prvi penzionisani glumac ove ustanove.

"Oko 35 uloga je ostvario u Nikšićkom pozorištu i ima jednu u filmu "Zle pare". Najdraža uloga mu je u Koštani - Hadži Toma i u Maksima Udžidu od Janka Veselinovića, 1953. godine se penzionisao, ja sam tada rođen. Ima neke simbolike u tome", priča Aleksandar.

Savovim stopama do sada nije nastavio niko iz porodice. Aleksandar kaže da je to zbog treme prema javnom nastupu, koju je njegov otac brzo prebrodio.

"Balkanska carica, u trenutku kad je trebalo da izađe na binu, počela je trema da ga hvata i on se tresao. To je osjetio režiser Konstatinović, prišao mu s leđa i gurnuo ga na scenu. Kad se već našao na bini pred auditorijumom nije imao šta nego da krene dalje", objašnjava Njunjić.

U početku se igralo na otvorenom, na ulicama, u kafanama, tržnicama.

Vremena su se mijenjala, pozorišni život u Nikšiću doživljavao uspone i padove, ali je istrajao.

Danas ansambl Nikšićkog pozorišta broji šest glumaca. Jedan od njih je mladi i nagrađivani Stevan Vuković.

"Velika čast da budem dio Nikšićkog pozorišta baš zbog mojih godina i minimalnog iskustva. Već prije nas neko 140 godina radi ovdje, čuva i kreira nešto, tako da je naš jedini i osnovni zadatak da se naslonimo na to i da nastavimo da gradimo tu tradiciju", kazao je Vuković.

Volio bi da se Nikšićko pozorište ubuduće profiliše.

"Ajmo da se opredijelimo. Ako pravimo alternativni teatar, ako pravimo savremeni politički angažovan teatar, postramski teatar, ajmo da vidimo šta želimo, da ponudimo nešto što drugi nemaju. Što će ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu biti prepoznatljivo", poručuje on.

Prepoznatljiv je postao i Međunarodni festival glumca, koji će ove godine imati dvadeseto izdanje.

Iz Uprave podsjećaju da se u Pozorištu danas osim predstava organizuju i drugi sadržaji u kojima je prošle godine brojčano učestvovalo pola stanovnika Nikšića.

"Što kroz komercijalne što kroz nekomercijalne programe, kroz Nikšićko pozorište je prošlo 30.000 građana. Računamo da je čim je taj broj toliki, svako ponio neku emociju koja ga ponovo vraća na mjesto gdje se ugodno i lijepo osjeća", istakao je direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Krulanović.

Proslava velikog jubileja počinje 14. februara svečanom akademijom.Narednog dana planirano je veče Dušana Kovačevića, čiji je tekst "Kumovi" poslužio za predstavu, koju režira Božidar Đurović, a koja će premijerno biti izvedena baš na sam Dan pozorišta, 16. Februara.

Bonus video: