Slučaj kuće Đukanovića u Kočanima - propust administracije

Iako je inspekcija još prije 10 mjeseci donijela rješenje o rušenju dva objekta na imanju bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog brata u nikšićkom naselju Kočani, stvari se još ne pomjeraju sa mrtve tačke. Pred Upravnim sudom i dalje traje spor zbog ćutanja administracije, a nikšićka Opština ne može ponovo pokrenuti postupak legalizacije objekta jer se još čeka na Plan generalne regulacije

24697 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Deset mjeseci - toliko je vremena prošlo od odluke urbanističko-građevinske inspekcije da nekadašnji predsjednik države Milo Đukanović i njegov brat Aco moraju u roku od 20 dana srušiti dva nelegalno sagrađena objekta na njihovom imanju u nikšićkom naselju Kočani.

"Što se tiče nalaza i rješenja o rušenju, ono je apsolutno u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata. Kada ima pravni osnov, a u ovom slučaju ga ima, jer su ovi objekti podignuti suprotno važećoj planskoj dokumentaciji, on može donijeti rješenje o rušenju", rekla je 5. aprila prošle godine tadašnja ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Donijeto rješenje i dalje samo kupi prašinu jer još od jula prošle godine traje spor pred Upravnim sudom koji je pokrenula advokatica Đukanovića, Ana Đukanović zbog ćutanja administracije na njihove žalbe.

"U ovom trenutku u toku je izjašnjavanje postupajućih službenika Ministarstva zašto nije odlučeno po uloženoj žalbi, već se došlo u situaciju da je stranka u postupku podnijela tužbu zbog ćutanja administracije, te zašto u međuvremenu i dalje nema odluke u odnosu na izjavljenu žalbu, od strane postupajućih ovlašćenih službenika ovog Ministarstva", saopšteno je Televiziji Vijesti iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Iako obećavaju da će srušiti objekte čim rješenje postane izvršno, svjesni su da se izjašnjavanje previše odugovlači.

"Odgovornost i propusti zaposlenih u postupanju odnosno nepostupanju sankcionisaće se saglasno važećim propisima", navode iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Đukanović je još ranije rješenje o rušenju njegove đedovine ocijenio oholim i revanšističkim ponašanjem ljudi koji, kako je rekao, misle da im može biti. Istakao je da je Opštini Nikšić, u skladu sa Zakonom podnio zahtjev za legalizaciju svojih objekata, ali da je država zakazala.

"Država to ni tada ni danas nije mogla da legalizuje jer nema regulacioni plan, pa je onda predviđeno zakonom 2018te da se taj postupak obustavi dok se ne donese regulacioni plan. Vlasnik tog objekta u tom trenutku je uradio ono što je bilo do njega, ne može on donijeti regulacioni plan u ime države", rekao je Đukanović 6. aprila prošle godine.

Iz Opštine Nikšić su Televiziji Vijesti rekli da će prekid postupka legalizacije objekata Đukanovića trajati do donošenja Plana generalne regulacije.

Bonus video: